НАСА изпраща пилотирана мисия около Луната 2024 година
Секция: Наука
08 Март 2023 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА изпраща пилотирана мисия около Луната 2024 година

/КРОСС/ НАСА е на път да стартира мисия с екипаж около Луната през ноември следващата година след успешен безпилотен тестов полет, съобщиха от американската космическа агенция.

Представители на НАСА предоставиха актуална информация за програмата "Артемида", която има за цел да върне хора на Луната за първи път след приключването на историческите мисии "Аполо" през 1972 г. Първата мисия на "Артемида" приключи през декември, като необитаемата капсула "Орион" се завърна благополучно на Земята след повече от 25-дневно пътуване около Луната, предава БГНЕС.

Artemis 2, планирана за края на ноември 2024 г., ще отведе четиричленен екипаж около Луната, но без да каца на нея. "Очакваме с нетърпение този екипаж да полети на "Артемида 2", заяви пред репортери заместник-администраторът на НАСА Джим Фрий. "Точно сега нищо не ни възпрепятства въз основа на това, което научихме при "Артемида 1", допълни той. НАСА трябва да оповести членовете на екипажа на "Артемида 2" по-късно тази година. Всичко, което се знае досега, е, че един от тях ще бъде канадец. В "Артемида 3", която е планирана за около 12 месеца след "Артемида 2", астронавти ще кацнат за първи път на южния полюс на Луната. Сред елементите, които все още са в процес на разработване, са лунният спускаем апарат, изграждан от SpaceX, и скафандрите, каза Фрий.

НАСА се надява да установи трайно човешко присъствие на Луната, а по-късно да стартира дългогодишно пътуване до Марс. Като част от мисиите "Артемида" НАСА планира да изпрати жена и цветнокож на Луната за първи път. На Луната са стъпвали едва 12 души - само бели мъже.