Експерт за инцидента със самолет край Лесново: Става въпрос за скоростен срив
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Март 2023 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт за инцидента със самолет край Лесново: Става въпрос за скоростен срив

/КРОСС/ Загиналият пилот е попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване. При него самолетът започва да се върти около вертикалната си ос. Това се е случило при изпълнение на третата фигура от акробатичния полет, обясниха експерти пред Нова тв.

„Става въпрос за скоростен срив. При това положение машината става неуправляема. Двигателят е работил до съприкосновението със земната повърхност. Има следи от лопатите, които са набраздили земната повърхност. След удара самолетът отскача на около 5 метра. Пилотът е бил с колани, но от удара раменните се късат и остават само поясните", обясни пред Нова тв Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на транспортни инциденти.

По думите му се разглеждат няколко версии за инцидента. „Първата е за човешка грешка. Вторият вариант е отказ на агрегатните системи. Третата версия е попадане в неподходящи метеорологични условия и четвъртата - влошаване на здравословното състояние на пилота", уточни Христов.

И допълни, че този тип самолети нямат черни кутии, а полетът е бил заснет с рекламна цел.

Журналистът от списание „Клуб Криле" Димитър Ставрев увери, че пътнически самолет не може да попадне в подобен свредел.

„На кадри от дрон се вижда, че самолетът пада по корем. Турбуленцията възниква близо до земната повърхност. Тя се усеща най-много при излитане и кацане", поясни Ставрев. И допълни, че от 2018 г. са станали 12 катастрофи с подобни самолети, като загиналите са 7, а ранените четирима.