Българският олимпийски комитет събира младите таланти на България в Чепеларе
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Март 2023 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският олимпийски комитет събира младите таланти на България в Чепеларе

/КРОСС/ На  11 и 12  март 2023 г. в ски зона "Мечи чал"-Чепеларе ще се проведат състезанията на единадесети зимен олимпийски фестивал „Олимпийски надежди  – биатлон и ски-бягане 2023“ в дисциплини БИАТЛОН (Спринт) и СКИ БЯГАНЕ (Спринт). Локацията е на горна станция на лифт „Мечи чал“- за желаещите да се подкрепят участниците.

В състезанието по биатлон във фестивала имат право на участие момчета и момичета от клубовете в страната във възрастови групи:

U12– момчета и момичета / родени 2011-2012 г./   

U14 – момчета и момичета младша възраст / родени 2009-2010 г./

В състезанието по ски-бягане във фестивала имат право на участие момчета и момичета от клубовете в страната във възрастови групи: 

U12 – момчета и момичета / родени 2011-2012 г./

U14 – момчета и момичета младша възраст / родени 2009-2010 г./

U16– момчета и момичета старша възраст / родени 2007-2008 г./  

11.03.2023г. /събота/

          9.30 ч. Старт Биатлон –/момчета и момичета/

          14.30 ч. – Награждаване на победителите

12.03.2023г. /неделя/

-         9.30 ч. – Старт Ски-бягане /момчета и момичета/

-         14.30 ч. – Награждаване на победителите и закриване на фестивала

Класирането е индивидуално, като победителите в отделните възрастови групи в биатлона и ски-бягането ще се награждават за първо, второ и трето място.

Две планини са домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България – пистите на Осогово и Чепеларе. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че проведените състезания в Осогово и предстоящите в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

Фестивалът започна в Осогово на 17-ти февруари тази година. В курорта, приел преди 10 години стартове за Европейската купа по сноуборд, се състояха надпревари в два спорта: алпийски ски и сноуборд.

Предстоящите състезания на 11-ти и 12-ти март в зона „Мечи чал“  - гр. Чепеларе са втората част от фестивала, където ще се съберат младите ни таланти в биатлона и в ски-бягането. По традиция най-много участници се очакват от клубовете „Банско 2019“, „Аякс“„Сапарева баня“, „Рилски скиор“, „Рожен –Чепеларе – 2016“ и др. Предварителните заявки са за участие на над 100 биатлонисти. За медалистите във всички спортове са предвидени много награди и призове. 

Със състезанията в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които местните хора получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС.

От няколко години сред домакините на Фестивала вече се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече 11-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат първи стартове през започналата с малко сняг зима.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и в европейските спортни форуми. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.