Министър Пулев: Германия е водещият външно търговски партньор на България
Секция: ИКОНОМИКА
11 Март 2023 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Пулев: Германия е водещият външно търговски партньор на България Пулев и посланик Ирене Планк обсъдиха организирането на бизнес и инвестиционен форум в Германия

/КРОСС/ Германия e най-големият външнотърговски партньор на България, като през 2022г. стокообменът е рекорден и достига близо 12 млpд. евро. Немските компании са и сред най-големите инвеститори и работодатели у нас. Само по Закона за насърчаване на инвестициите сертифицираните инвестиционни проекти на немски компании през годините са общо 52. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и посланика на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк.

Двамата обсъдиха организиране на бизнес и инвестиционен форум в Германия, на който да бъдат представени възможностите за инвестиране в България, както и да бъдат показани и да споделят положителен опит германски компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

Като приоритетни сектори за сътрудничество министър Пулев открои аутомотив, IT и производство. Той подчерта, че автомобилостроенето е най-бързо растящият сектор в икономиката ни заедно с технологичния бранш. По думите му аутомотив секторът осигурява 11% от БВП на страната. Пулев подчерта, че в България има много добри примери на немски компании в аутомотив индустрията, които работят от години у нас и разширяват дейността си.

Акцент в разговора беше поставен и върху сътрудничеството в сферата на зеления водород. Пулев посочи, че МИР разработва водородна пътна карта, с фокус зелен водород, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности. Той обяви, че се чака одобрението на ЕК на документа, след което той ще бъде приет и от Министерски съвет. „Разработва се и проект за Водородна долина у нас, като страната ни се стреми да бъде един от лидерите в глобален мащаб. Пулев изтъкна, че има само 20 страни в света, в които са разработени досега такива долини. „Германия е един от лидерите в глобален мащаб, като изключително полезен ще бъде вашият опит в сферата, както и най-добрите практики", допълни той.

Министър Пулев и посланик Планк обсъдиха още напредъка по програмите към МИР по Плана за възстановяване и структурните фондове, както и процедурата за Индустриални зони по Плана, която скоро ще бъде отворена за кандидатстване. На срещата присъстваха още изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия Бойко Таков.