Драстичен скок в цените на подправките
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Март 2023 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драстичен скок в цените на подправките

/КРОСС/ Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките.

Червеният пипер също бележи рекорд в поскъпването. Цената му е скочила средно между 30 и 50%. В големите търговски вериги цената му стигна 7 лева за пакетче от 200 грама.

За семейството на Георги Атанасов от пловдивското село Чешнигирово пиперът е едно от основните препитания. Отглежда 12 декара. В момента на полето засажда първата реколта за тази година и споделя, че тя ще е по-скъпа, тъй като цената на семената, които е закупил, е повишена с 10%. „Около 10 стотинки идва една семка. Това е най-малкото. Торовете, които са по-скъпите, хубавите, са около 3 хиляди лева тона. Всичко поскъпна. Няма как винаги да вадиш от теб. Влагаш, влагаш, то се отразява", споделя пиперопроизводителят.

Другият проблем е липсата на работна ръка. Освен, че трудно се намират хора за беритбените кампании, цената на труда също е скочила. Надникът на човек е 40 лв.

Производителят не смее да прогнозира каква реколта очаква това лято, защото миналата година точно в този регион на България, в разгара на беритбата, градушка унищожи 100 процента от насажденията. Липсата на суровина веднага се отрази на цената на подправката в магазина. Сега търговците признават, че дефицитът на червени чушки е довел до поскъпване и на червения пипер. В зависимост от разфасовката поскъпването на пакетчето е средно между 30 и 50%.

„Сладкият червен пипер е поскъпнал с 30 стотинки за последните три месеца, а пушеният червен пипер - при него увеличението е с един лев и струва 3.20 лв. За да не се увеличава повече, грамажът му е намалял от 80 на 70 грама", признава Гергана Узунова, която е управител на хранителен магазин.

Според пазарни анализатори българският червен пипер ще остане по-скъп от вносния.

Нова телевизия, „Събуди се"