РИА Новости: Америка се готви да използва климатични оръжия
Секция: Наука
12 Март 2023 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РИА Новости: Америка се готви да използва климатични оръжия

/КРОСС/ Съединените американски щати се готвят да използват климатични оръжия пише РИА Новости.

Белият дом и Конгресът на САЩ приеха петгодишен план за "климатична интервенция", съобщава агенцията. Този план предвижда създаването на технология за контрол на климата. В документа, публикуван на сайта на Белия дом, се посочва, че целта на програмата е да създаде научна основа "за управление на слънчевата радиация", както и за "други оперативни интервенции в контекста на краткосрочни климатични заплахи". По този начин Съединените щати ще се борят с "очертаващото се господство на Русия в селското стопанство".

Отбелязва се, че Националният съвет за разузнаване смята, че „руското господство в селското стопанство" е „въпрос на националната сигурност" на Съединените щати, подценяван „като геополитическа заплаха".

За да се противопостави на това, Вашингтон иска да включи слънчево геоинженерство, сравнително ново направление в науката. С помощта на различни технологии е възможно например да се намали или отклони потокът от слънчева топлина, навлизащ в Земята. Отбелязва се, че носителят на Нобелова награда, холандският химик Пол Крутцен, който публикува статия през 2006 г., в която се посочва, че можете да се спасите от глобалното затопляне чрез манипулиране на атмосферата, постави основите на тази посока.

Други учени се противопоставят на подобно развитие - рисковете от слънчевото геоинженерство са слабо разбрани. Експертите по сигурността предупреждават, че практическото прилагане на подобни технологии от една от страните може да доведе до климатична война.