Димитър Дилчев: Системата за таксуване и видеонаблюдение в столичният транспорт се дигитализира
Секция: Интервюта
12 Март 2023 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Дилчев: Системата за таксуване и видеонаблюдение в столичният транспорт се дигитализира

/КРОСС/ От 1 март перфораторите са история в София, както и хартиеният билет. От 15 март предстои връщането на картата за една линия във вида, в който беше преди 1 януари. Това каза директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му за тези 6 месеца, откакто работи новата тарифна политика, са продадени толкова годишни карти, колкото предишните две календарни години. „Годишната карта се превърна в предпочитан документ за пътуване в София", допълни Димитър Дилчев.

Той добави, че всеки, който пътува редовно и си направи сметка, разбира, че годишната карта е най-изгодна, като има вариант за разсрочено плащане.

„Около 3% от пътуванията в столицата се извършват с карта за една линия и затова ще се върне от 15 март. Има дни, в които над 60 000 пътувания се извършват с безконтактна карта. Предпочитаният билет е 30 плюс, около 7, 8, до 10 процента от хората, които използват този билет, се прекачват. 30 минути е достатъчен прозорец от време, в който да се извърши втора, дори и трета валидация. В момента валидирането е задължително, но няма глоба, ако не се направи. Не делим хората на различни групи, делим ги на редовни и нередовни", обясни Дилчев.

Системата за таксуване и видеонаблюдение столичният транспорт се дигитализира, заяви той.

Проверките в столичния градски транспорт са ефективни единствено в присъствието на органите на реда, заяви още Дилчев. Акциите ще бъдат засилени в районите, в които има проблеми при наличен ресурс от страна на МВР, допълни той.