БАБХ: Храни с изтекъл срок на годност и нарушени хигиенни норми са най-честите нарушения
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Март 2023 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ: Храни с изтекъл срок на годност и нарушени хигиенни норми са най-честите нарушения

/КРОСС/ Инспекторите от „Контрол на храните" на месец извършват около 9-10 хиляди проверки, пишат се 400-500 предписания и 80 -100 акта месечно - това е текущият официален контрол, който извършваме всекидневно. Това каза в предаването „Неделя 150" на БНР д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Той обясни, че в момента всяка от трите основни институции, които участват в съвместните проверки - КЗП, НАП и БАБХ, извършват тези съвместни проверки в рамките на своите законови правомощия.

Проверяваме от много години и хората знаят какво значи една проверка, свикнали са и проверките не са нещо необичайно за тях, посочи той.

Целта на тези съвместни проверки е да се изясни точният механизъм на ценообразуване и как при един лев цена за литър сурово мляко го купуваме по 3,50 лева в магазина, обясни той.

Като уточни, че БАБХ в своята контролна дейност не е пряко свързана с наблюдение на цени на храни, Кулински отбеляза, че съвместните проверки показват, че в последно време се наблюдава поевтиняване на групата продукти, които се наблюдават и ежеседмично се отчитат - около 30.

Основните нарушения, на които се натъква БАБХ при проверките, са храни с изтекъл срок на годност на щанда. Констатираме го почти ежедневно, коментира Кулински, като уточни, че такива храни веднага се насочват за унищожаване. Други чести нарушения са свързани с хигиенните норми.

За първо нарушение нашите актове са между 2 и 3 хиляди лева, уточни Кулински.