Инж. Николай Дренчев: Поемаме ангажимент към ловчанлии да настояваме в 49 Народно събрание за спасяване на болницата
Секция: ПОЛИТИКА
12 Март 2023 17:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инж. Николай Дренчев: Поемаме ангажимент към ловчанлии да настояваме в 49 Народно събрание  за спасяване на болницата

/КРОСС/ В последните няколко години проблемът с МБАЛ - Ловеч се задълбочава и като че ли решение все не се намира. От години болницата е в тежко финансово състояние, като към началото на миналата година има задължения за 10 млн. лева. Липса на кадри и сигурност в работата води до бягството на десетки лекари, медицински сестри, санитари и специалисти, които бързо намират работа в други частни болници, включително и в Ловеч.

В годините на здравна криза се затваря и отделението по кардиология, което от своя страна кара ловчанлии да пътуват до други градове за преглед или да посещават частната болница в града.

Умишлено ли е затворено това отделение и наистина ли е било отказано дарение за отделението по кардиология преди няколко години - това трябва да бъде разследвано от българските правораздавателни органи.

Все повече бъдещи семейства отказват да избират МБАЛ - Ловеч за раждането на своите деца и предпочитат Плевен и Троян заради по-добрите условия и специалисти.

Държавата е принципал на болницата, а община Ловеч е най-големият акционер в акционерното дружество. Община Ловеч също носи не малка отговорност пред ловчанлии за състоянието на болницата.

Не може в 21 век областен град като Ловеч да има болница, която е пред тежък финансов колапс и да изпитва затруднения дори в изплащането на заплатите.

МБАЛ - Ловеч обслужва 38 699 души на територията на общината според последни данни на НСИ и е немислимо да се говори за затваряне на лечебното заведение.
Здравеопазването е изключително важен елемент от програма на „Възраждане" и ние предлагаме редица промени в здравната система на страната ни.

Поемаме ангажимент към ловчанлии в 49 Народно събрание да поставим отговорно въпроса с МБАЛ-Ловеч и за незабавно справяне с финансовия колапс, в който е попаднала болницата. Ще настояваме и за пълна проверка и разследване, за да се види кои са истинските виновници за довеждане до фалит на болницата.
Да спасим Ловешката болница заедно, за да имаме свободен достъп до здравеопазване.