Деветият Маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Март 2023 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деветият Маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование

Събитието, което ще се проведе на 21-ви май, събира средства за стипендия на студент по медицина

/КРОСС/ На 21-ви май 2023 (неделя) ще се проведе едно от най-атрактивните състезания по бягане в страната - Маратон на приятелството Плевен. Деветото издание на събитието предлага широк диапазон от дисциплини - от 3 до 42,2 км, детско състезание Fun Run Kids, безплатен градски крос и игри на открито Park+ .

Запазвайки традицията да излиза извън рамките на спорта, деветият маратон в Плевен отново има благотворителна кауза. Тази година тя цели осигуряване на стипендия за студент в Медицински университет, Плевен, част от кампанията „Готови за успех" на фондация BCause.

Помощта е предвидена за студент с отличен успех, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция. Инициативата надгражда каузата на събитието от 2019 г., когато отново като част от „Готови за успех" беше осигурена стипендия за студент по медицина, който вече е дипломиран лекар и един от хората, завършили с най-висок успех във випуска си.

Решихме с деветото издание на Маратон на приятелството Плевен да помогнем и заедно да наберем средства за една стипендия на студент в Медицински университет, Плевен. Искаме да подкрепим бъдещ лекар - млад, човек, който е избрал ученето за свой път към успеха и призванието да помага", казва Станимира Георгиева от „Айс-Оупън", съорганизатор на събитието.

Благотворителната кауза може да бъде подкрепена от всеки желаещ да направи дарение чрез уебсайта plevenmarathon.com.

Освен да продължава да помага за благородни каузи, маратонът в Плевен се очаква за поредна година да насърчи и повече хора да се обърнат към активния начин на живот. Събитието се провежда във формат, който привлича както опитни маратонци, така и начинаещи бегачи на различни възрасти. Участниците имат богат избор от шест основни дисциплини - класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,5 км), популярните 10 км, както и разделеното по възрастови групи детско състезание Fun Run Kids и 3-километровия масов крос „Аз мога".

Със своите осем издания, през годините Маратонът на приятелството се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият участник досега е едва 2-годишен, а най-възрастният, пробягвал успешно предизвикателната дистанция от 42,2 км - на 85 години.

Регистрацията за участие в събитието вече започна на уебсайта plevenmarathon.com и е с ранни по-ниски такси до 8-ми март включително.

За децата, които се включат във Fun Run Kids, за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога", за хората с увреждания, както и за ветераните на възраст над 60 години организаторите предлагат безплатно записване.

Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности:

„Айс-Оупън", фондация „Светът на Мария", Фондация „Сошъл Фючър - Jamba", Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.