В ерата на изкуствения интелект: Все повече ученици използват ChatGPT, за да си пишат домашните
Секция: Технологии
14 Март 2023 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В ерата на изкуствения интелект: Все повече ученици използват ChatGPT, за да си пишат домашните

/КРОСС/  Все повече деца започват да използват изкуствен интелект, за да пишат домашните си работи. Рапространеният през последните месеци в страната чатбот GPT може да създава текст на база зададени думи или въпроси.

Валерия е 11 клас в столичното 140-то училище ''Иван Богоров''. Споделя ни, че от месец насам ChatGPT ѝ помага в писането на домашни работи по различни предмети.

"В момента изготвяме проект по Руски език и много ми помага с информацията, защото не усещаш, че острани стои робот. Мога да задам въпрос два пъти, а информацията не се повтаря, тъй като запомня какво съм задала като въпрос", казва Валерия.

Освен учениците, и учителите вече се сблъскват с ChatGPT. Според тях чрез него трудно ще различава вярната от невярната информация.

Проблемът с това "наготово" е намирането на лесното, което убива въображението на децата, а те така ще забравят да мислят", предупреждава учителят Виолета Илиева.

Eкипът ни попита ChatGPT кога е златният век на българската култура. Голяма част от информацията, която предостави за този период, е вярна. Освен, че българският златен век продължава до 10 век.

"Неприятно се получава в тази ситуация, защото учителят може да не разбере, че е излъган и да напише висока оценка, която детето реално не е заслужило", казва още Виолета Илиева учител

Според IT експерта д-р Артур Кордон е необходимо изкуственият интелект да присъства в учебната програмата на по-големите ученици.

"Това явление ще продължава и за съжаление това може да доведе до много лош резултат, а именно - мързел на мозъка. До решение, че аз няма смисъл да чета книга, няма смисъл да се обучавам, защото ChatGPT ще ми напише домашното", коментира той.

Изкуственият интелект може да стане част от образователната система у нас през следващите от 5 до 7 години.