Румен Драганов: Цените за почивка у нас отговарят на търсенето и предлагането
Секция: ИКОНОМИКА
14 Март 2023 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Драганов: Цените за почивка у нас отговарят на търсенето и предлагането

/КРОСС/ Ще има много интензивни пътувания у нас и в чужбина за Великден - очакват се около 320 000 пътувания, от които около 60 000 ще бъдат в чужбина - предимно в Турция и Гърция. Това заяви в "Денят започва" проф. Румен Драганов - директор на Института по анализи в туризма.

"Хотелиерите са изпилили цените до минимум, защото имаме жестока конкурентна борба с Турция, Гърция. Ние се борим за всеки един турист и цените тук не са ниски или високи, те отговарят точно на търсенето и предлагането", каза той.

По думите му през последните три години хотелиерите и ресторантьорите е трябвало да работят на минимум, и същевременно да увеличат заплатите на персонала си. Според Драганов в момента те са подложени и на институционален натиск:

"Сега текат някакви непрекъснати проверки - като започнем храните, министерството, ДАНС, проверяващи, което доста ги товари. Като няма власт, всякакви такива служби съвестно си изпълняват работата, но непрекъснатото създаване на отчет за нещо си е голям бич за хотелиерите".

Той коментира, че туризмът у нас се движи добре и хората остават доволни. Имаме много добри хотели - навсякъде, където има балнео- и спа курорти - Сапарева баня, Сандански, Кюстендил, посочи Драганов. Според него у нас има наплив на български туристи по ски курортите.

"Независимо от топлата зима ските не спряха - и в най-топлите дни през януари, когато нямаше сняг, работеха четири писти на Пампорово, две на Боровец. Имаме толкова туристи, защото те са се записали още септември и октомври".

България очаква 70 000 чужди туристи по време на Великденските празници. Според Румен Драганов туристите в страната ни са много повече от официалната статистика.

"Имаме доста да поработим върху това какво е турист и да си оправим дефиницията в закона", коментира той.

На въпрос защо София е станала толкова популярна дестинация и кога градът ще има туристически облик пред света, Драганов отговори, че най-важното в туризма е устната реклама.

"Хората идват, защото са били навсякъде. Били са многократно в Рим, Париж, обаче в един момент някой им казва "отиди да видиш какво е в София". Те идват тук и са изненадани - това е един абсолютно тих и спокоен град".

Драганов прогнозира много успешен летен сезон тази година.