Проблемът с острата липса на лекари специалисти в област Благоевград остава
Секция: Здраве
14 Март 2023 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проблемът с острата липса на лекари специалисти в област Благоевград остава

/КРОСС/ Лекари липсват в областния център, в Разлог и в град Сандански. Причината е че дипломираните млади специалисти масово избират да работят в чужбина. Повечето от лекарите, които работят в болничните заведения в областта, са в пенсионна възраст.

Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог е с 10 отделения. В тях работят 46 лекари специалисти. Заради липсата на млади колеги, които да започнат работа в болницата лекарите тук понякога работят без почивни дни. Голяма част от тях са в пенсионна или пред пенсионна възраст.

Необходимост от кадри има в отделението по хирургия и в отделението по вътрешни болести, а като говорим вътрешни болести, тясна специализация неврология, гастроентерология, ендокринология. Естествено, навсякъде кадровият дефицит е наличен, коментира д-р Радка Божикова - временно изпълняващ длъжността на управител на МБАЛ-Разлог.

Болницата в Разлог обслужва населението на 4 общини. Разлог, Якуруда, Белица и Банско. Натоварването е голямо, тъй като лечение тук търсят и много туристи през зимата, когато зачестяват травмите от ски пистите в Банско.

Общото население на четирите общини е над 50 000, но освен населението, обслужваме и много туристи. Само за Разлог, само за миналия сезон имаме над 420 000 нощувки по пистите, коментира Гергана Фарфарова-зам. кмет по социални дейности на община Разлог.

Много трудно се издържа - липса на свободно време, болницата работи съвместно със спешния център, като дежурствата трябва да се покриват и към болницата и като консултации към спешен център. Натовареността е много голяма, разказва д-р Божикова.

Липсата на лекари, които да специализират в лечебното заведение се дължи на това, че младите избират да работят в чужбина или по големите градове у нас заради по-високите възнаграждения.

В чужбина се предлагат по-добри условия за специализация от самото начало на обучението до края. Просто по-лесно е това израстване, тук се изисква повече търпение и вътрешна мотивация, споделя д-р Гергана Петрова - специализант по акушерство и гинекология.

Въпреки по-добрите условия, апаратура и възнаграждения в чужбина, младият лекар Гергана Петрова е избрала болницата в Разлог. Разказва, че да работи и да помага на хората в своя роден край я кара да изпитва по-голямо удоволствие от свършената работа.

Вече пет месеца нито един лекар не е постъпил на работа в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. В болничното заведение са обявени 19 свободни позиции. Липсват специалисти по вътрешни болести, акушер-гинеколози, педиатри и невролози. 8 са свободните места и в болницата в Сандански.

БНТ, „Сутрешен блок"