Бум на варицела във Великотърновска област
Секция: Здраве
14 Март 2023 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бум на варицела във Великотърновска област

/КРОСС/ 92 случая на варицела са регистрирани на територията на Великотърновска област за седмица, предаде Нова тв. От Регионалната здравна инспекция уточняват, че става въпрос за периода 6-10 март. Анализът на експертите показва, че засегнати от заразата са седем от десетте общини в областта. Изключение правят Елена, Стражица и Сухиндол.

Най-много заболели от варицела има в Павликенска община. Там случаите са 37. Следва община Велико Търново - с 31 заразени. В останалите административни региони болните са по-малко - в Полски Тръмбеш - осем, в Лясковец - шестима, в Свищов - петима, в Златарица - четирима и в Горна Оряховица - само един.

Случаите на варицела от началото на годината са 380, като увеличението за последните седем дни е почти трикратно.

 

***

Варицелата, известна още като лещенка, е инфекциозно заболяване. Основните симптоми са висока температура и характерен обрив по тялото. Най-често боледуват децата на възраст от 2 до 10 години. Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици.