БСП - София възстановява счупената плоча на Паметника на Съветската армия
Секция: ПОЛИТИКА
14 Март 2023 19:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП - София възстановява счупената плоча на Паметника на Съветската армия

Идеята за ремонта е на социалистите от район "Връбница", Иван Таков иска официално разрешение за него от областния управител

/КРОСС/ БСП - София ще възстанови счупената плоча на Паметника на Съветската армия. Идеята за това е на социалистите от район "Връбница" и техния председател Станислав Младенов, който е член на Изпълнителното бюро на Софийската организация на БСП. Те вече са наели фирма, взели са точните размери на мястото на монумента и сега очакват да бъде намерен подходящият камък, за да бъде изработена новата плоча.

През това време председателят на БСП - София Иван Таков ще поиска от името на Градския съвет на столичните социалисти официално разрешение за ремонта от областния управител, който стопанисва монумента.

"Идеята и инициативата на районната организация на БСП във "Връбница" са много добри. Не само адмирираме, но и ги подкрепяме с всички възможности, които имаме, коментира Иван Таков. - Затова заедно с жалбата до областния управител срещу приетия доклад на Демократична България за демонтиране на Паметника на Съветската армия ще внесем и официална молба за разрешение да направим ремонт на счупената плоча".

Иван Таков добави, че грижата за паметта на едно общество минава и през такива действия - да бъде възстановявано всичко, което бива разрушавано от безпаметните. "Повдигането на въпроса за демонтиране на Паметника на Съветската армия всеки път има само една цел - да разделя хората. Да наслагва омраза в обществото, която води до разединението му, коментира още той. - В последните 30 години влизаме от криза в криза. Преживяхме и здравна с Covid-19. В момента икономическата е изключително дълбока, но най-страшна от всички е духовната. Разрушаването на символите на паметта води до още по-сериозно задълбочаване на културната и духовна нищета на българския народ.

За огромно съжаление, през последните 30 години се работи съвсем целенасочено в тази посока. Затова е изключително важно да се противопоставяме на всички прояви, свързани с опитите за постигане на тази цел. Един здрав и образован народ ще бъде по-богат и ще живее по-добре. Всичко в обратна посока води до състоянието, в което се намира държавата ни в момента - най-бедната в Европейския съюз, с най-застаряващо население, с тежка демографска криза... Ние няма да допуснем България да бъде превърната в територия".

Станислав Младенов добави, че една плоча на паметник може да бъде разбита, но паметта на хората не може да бъде счупена с чук. "Една от големите разлики между нас и безпаметните е, че те рушат, а ние градим. И всеки път, когато те бъдат допуснати да рушат, ние ще градим след тях, заяви той. - Ще пазим историята от всякакви посегателства. И най-вече историята на Втората световна война, в която фашизмът потопи Европа в кръв. Ще помним и ще бдим, за да не допуснем историята да се повтори. Защото всички виждаме, че опасността това да се случи става все по-реална".

БСП - София продължава със събирането и на общонационалната подписка срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина. Организациите на социалистите по области и общини вече се включиха в кампанията. Всеки, който желае да подкрепи запазването на паметта, може да го направи в клубовете на БСП в цялата страна, както и по време на събитията от предизборната кампания.