Путин: Взривовете по газопровода "Северен поток" са били извършени на "държавно равнище"
Секция: СВЯТ
15 Март 2023 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Взривовете по газопровода "Северен поток" са били извършени на "държавно равнище"

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин каза днес, че миналогодишните взривове по газопровода "Северен поток" са били извършени на "държавно равнище", и отхвърли идеята, че автономна проукраинска група е отговорна за инцидента като я определи като "пълен абсурд", предаде Ройтерс.

Газопроводите "Северен поток - 1 и 2", които свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море, бяха взривени в серия от необяснени експлозии през септември, а Москва нарече това "международен тероризъм".

Дания, Германия и Швеция започнаха свои разследвания за взривовете, но Москва казва, че не е била държана в течение за резултатите от тях.

"Питахме датските власти дали искат да работим заедно или да сформираме международен екип от специалисти и експерти", каза Путин в интервю за държавния телевизионен канал "Россия-1". "Oтговорът е, както казах, неясен. Накратко - няма отговор. Казаха, че трябва да изчакаме".

"Човек винаги трябва да търси кой има интерес. А кой има интерес? На теория, разбира се, САЩ имат интерес", каза Путин.

САЩ твърдо отричат каквато и да е връзка с взривовете на "Северен поток", пише БТА.

Експлозия от този вид, с тази сила, на тази дълбочина, може да бъде извършена само от специалисти и подкрепена от силата на държавата, която разполага с такива технологии", заяви руският президент.