Богомил Николов: Недостатъчното предлагане у нас води до растеж на цените
Секция: ИКОНОМИКА
15 Март 2023 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богомил Николов: Недостатъчното предлагане у нас води до растеж на цените

/КРОСС/ "В България има недостатъчно предлагане, което води до растеж на цените. Аз не вярвам в мярката за установяване на тавани. Няколко мерки се въртят в публичното пространство, но те са непазарни и рано или късно ще доведат нежелани отклонения - черен пазар, дефицити", коментира в "Денят започва" Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

По думите му инфлацията е жилаво явление и не си отива бързо и лесно.

"Разговорът не трябва да се фокусира върху цените, а върху покупателната ни способност, защото в условия на инфлация, освен цените, нарастват и доходите. Има хора, които в тази ситуация, ще получат, ще договорят с работодателя си по-добри условия и няма да усетят поскъпването. Но за тези, които разчитат на пенсии и социални помощи, ударът ще бъде много силен. Затова трябва да се води разговор, особено в предизборна кампания, как да се запази покупателната способност", обясни Богомил Николов .

Според него едно от възможните работещи решения може да е въвеждане на по-ниско ДДС за някаква кошница от възможни продукти.

"Темата за субсидирането на земеделците трябва да бъде припомняна, защото факт е, че производството в България на зеленчуци и мляко страда от години, а инфлация най-лесно се неутрализира с насищане на пазара със стоки", каза още Богомил Николов.