Д-р Христиана Бацелова: В момента е сезонът на варицелата, на скарлатина, така че е напълно очаквано да има бум
Секция: Здраве
15 Март 2023 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Христиана Бацелова: В момента е сезонът на варицелата, на скарлатина, така че е напълно очаквано да има бум

/КРОСС/ Нормално е да има бум, тъй като в България ваксината за варицела е с много нисък обхват, прилага се у нас от 2019 година. В момента е сезонът на варицелата, на скарлатина, така че е напълно очаквано. Няколко години заради противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 бяха ограничавани контактите на децата, а варицелата си е изключително заразно заболяване. Това каза за Bulgaria ON AIR епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Тя подчерта, че епидемични взривове започват най-често след кoнтакт с болен от херпес зостер. По нейни думи ваксината е най-сигурният начин да се предпазим.

"Пациент, който е доказан с варицелa, трябва да остане в изолация за определено време. Хоспитализацията не е задължителна, тя се налага по преценка на лекаря. Ако лицето е в тежко състояние, тогава се налага хоспитализация", уточни д-р Бацелова.

"Заболяването започва с грипоподобна симптоматика, излиза един много характерен обрив. Той започва от окосмената част на главата или в устната кухина. Малките деца може да отказват да се хранят. След това обривът може да излезе отпред на корема, по гърба, накрая по ръцете. Характерна е отпадалност, нервност", обясни епидемиологът .

По нейни думи вирусът е изключително заразен, затова 95% от населението е преболедувало варицелата в детска възраст.

"Ваксината може да се приложи от 9-месечна възраст. Тя може да се поставя на контактни лица до 3-и или 5-и ден от контакта и ще предотврати разболяване на тези контактни", подчерта д-р Бацелова.

Относно договора, който България иска да прекрати с Pfizer, епидемиологът коментира, че е грехота да изхвърляме ваксини, които могат да спасят човешки животи.

"Няма логика да вземаме прекалено много ваксини, които след това ще изхвърлим. Виждаме, че в България има нежелание за ваксинация. Трябват ни ваксини с висока ефективност. Не смятам, че ще бъдем оставени без никакви ваксини срещу Ковид-19", категорична е д-р Бацелова.