Захарова: Гоненията на Киев срещу Украинска православна църква са извън рамките на демокрацията
Секция: Русия
15 Март 2023 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова: Гоненията на Киев срещу Украинска православна църква са извън рамките на демокрацията

/КРОСС/ Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова сравни гоненията на Киев срещу каноничната Украинска православна църква (УПЦ) с действията на нацистите по време на Втората световна война, съобщават руски медии.

„Властен орган, който не принадлежи на религиозни организации, а властов орган, който е формиран абсолютно извън легитимната традиция, върху фрагменти от антиконституционни преврати, диктува на представителите на религията какво и как да правят, след което пристъпва към ултиматуми, шантаж и директни заплахи", каза Захарова в ефира на радио "Спутник". "Това вече е извън рамките на демокрацията, извън рамките на закона. Така се държаха нацистите и фашистите по време на Втората световна война. "

"Да, все още не са преминали към най-крайните силови методи, просто да палят и унищожават хора по площадите, както правят с книгите. Но двигателят е абсолютно същият", подчерта Захарова.

На 10 март на сайта на Киево-Печерската лавра на УПЦ беше публикувано предупреждение. Генерален директор на Националния резерват "Киево-Печерска лавра" (подчинен на Министерството на културата на Украйна), според който монасите от Свято-Успенската Киево-Печерска лавра на УПЦ трябва да напуснат манастира преди 29 март поради прекратяване от договора за наем. В документа се пояснява, че работната група, установила нарушението на условията на договора за наем, е създадена с указ на президента на Украйна Володимир Зеленски. Ръководителят на Синодалния информационно-просветен отдел на УПЦ митрополит Нижински и Прилукски Климент заяви на 10 март, че УПЦ не може да изпълни заповедта монасите от Киево-Печерската лавра да напуснат нейните помещения поради незаконност на тази поръчка.

Настоятелят на Киево-Печерската лавра митрополит Павел каза в понеделник, че монасите няма да изпълнят заповедта да напуснат манастира. Министърът на културата и информационната политика на Украйна каза по-рано, че представители на УПЦ ще бъдат преследвани в случай на изчезване на "музейни експонати" от Киево-Печерската лавра, включително мощите на светци.