Politico: САЩ очакват Украйна да започне военна офанзива до май
Секция: СВЯТ
16 Март 2023 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Politico: САЩ очакват Украйна да започне военна офанзива до май

/КРОСС/ САЩ очакват Украйна да започне военната си офанзива до май. Това пише американският вестник Politico, позовавайки се на американски служител.

Според американския вестник специално за това западните страни изпращат на Киев голямо количество техника и боеприпаси. Източник от администрацията на САЩ, който пожела да остане анонимен, каза на изданието, че пакетите от помощ на САЩ. Пакетите с военна помощ на САЩ за Киев, получени „преди четири или пет месеца, са насочени към това, от което Украйна се нуждае за контранастъпление", каза служителят.

Според събеседници на Politico Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все още не са решили стратегия, но по същество имат само две възможности: да се придвижат на юг през Херсон в Крим или на изток от позициите си на север, а след това на юг, отрязвайки руският сухопътен мост.

Първият вариант се смята за нереалистичен в Съединените щати, тъй като според американски служители Русия е засилила отбраната на източния бряг на Днепър, а Украйна няма хора за десантна операция срещу такива сили. Затова във Вашингтон смятат втория вариант за по-вероятен.

По-рано The Washington Post написа, че Киев се съмнява в готовността си да проведе пролетна офанзива поради влошаването на качеството на войските.