Илияна Йотова: Нямам притеснения за състоянието на държавата, докато финансов министър е Росица Велкова
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Март 2023 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Нямам притеснения за състоянието на държавата, докато финансов министър е Росица Велкова

/КРОСС/ България не е пред фалит, няма опасност за споразумението с Международния валутен фонд и необходимост от нов дълг. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост в Технически университет - София на честването на 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство.

"Нямам притеснения за състоянието на държавата, докато работи служебният кабинет и финансов министър е Росица Велкова. Всеки тълкува сигналите както иска, използва ги като оръжие срещу политическите си опоненти. Но квалификациите не правят чест на нито един политик", подчерта Йотова.

На въпрос за по-дългосрочен лош сценарий за финансовото състояние на държавата при липса на редовен кабинет, вицепрезидентът заяви:

"Не искам да правя прогнози, че няма да има редовен кабинет. Позицията на президентската институция винаги е била категорична - като парламентарна република България трябва да има редовно правителство, избрано от Народното събрание".

Изнесените данни от Министерство на финансите Йотова определи като предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който служебният кабинет подготвя проект на бюджета за 2023 г.

"Още в първите си дни новият парламент трябва да приеме бюджета за 2023 г., необходим за всички", каза още вицепрезидентът, цитирана от администрацията на президентската институция.