Учени преоцениха шансовете астероид да се разбие в Земята на Свети Валентин 2046 г.
Секция: Наука
16 Март 2023 19:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени преоцениха шансовете астероид да се разбие в Земята на Свети Валентин 2046 г.

/КРОСС/ Астрономите са надценили риска, че през 2046 г. новооткрит астероид ще се вреже Земята и е способен да унищожи цял град. Шансовете за такъв печален развой се оказали малки.

В края на февруари тази година чилийската обсерватория обяви откриването на нов астероид с диаметър около 50 метра. Той получи названието 2023 DW. Космическият камък бързо привлече вниманието на учените и обществеността: според прогнозите през 2046 г. той ще прелети на опасно разстояние до нашата планета и с вероятност 1 : 432 ще се удари в нейната повърхност на 14 февруари, Деня на влюбените, или Трифон Зарезан.

Но както съобщава France24.com, Европейската космическа агенция е преизчислила рисковете. Ричард Мойсъл, ръководител на Службата за координация на планетарната отбрана, казва, че шансът 2023 DW да удари Земята е намалял до 1 : 1584 и продължава да се снижава.

Ако астероидът все пак се вреже в Земята, сблъсъкът с него ще прилича на падането на Тунгуския метеорит, когато били съборени дървета на площ от повече от две хиляди километра. С други думи, последствията ще имат регионален характер и няма да засегнат особено Земята като цяло.

Сред потенциалните места, където 2023 DW би могъл да падне, са САЩ, Австралия или страните от Югоизточна Азия, но с вероятност от 70 процента той ще рухне в Тихия океан. Освен това е възможно в случай на реална опасност астероидът да бъде отклонен от орбита с помощта на специално изстрелян за него космически кораб, подобно на DART, който успешно удари астероида Диморф през септември 2022 г.

Но за да могат земните жители сериозно да обмислят плановете за отклонение на 2023 DW, вероятността за сблъсъка му с нашата планета трябва да надвишава 1 : 100. Дотогава, по думите на Мойсъл, следва да се „отпуснете, но да продължите да гледате нагоре".