Домашно забавление с мисъл за потребителите и грижа за природата
Секция: Технологии
16 Март 2023 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Домашно забавление с мисъл за потребителите и грижа за природата

/КРОСС/ Грижата за планетата, на която живеем, става все по-належаща и обсъждана тема с всяка изминала година – както за потребителите, така и за бизнесите. Глобалното затопляне и влиянието на човечеството върху Земята не е нещо, което да се подценява, и все повече хора започват да се замислят за това какво могат да направят, за да намалят отпечатъка си и да се държат по-устойчиво спрямо природата. Как обаче можем да сложим рамка на това понятие и как да знаем кога усилията ни са достатъчни?

Всеки, който се стреми да живее устойчиво, се фокусира върху балансирания начин на живот – този, който прави ежедневието му по-лесно, но и запазва здравето на природата максимално. Състоянието на планетата ни изисква всеки да играе своята роля, преоценявайки и дори променяйки начина, по който живее, работи и играе. Като водещ производител на потребителска електроника, LG отдавна се старае да се отнася с уважение към природата, докато задоволява потребностите на потребителя. Това може ясно да се види в новите продукти за домашно забавление в последните години, включително първокласните OLED телевизори. Устойчивостта е включена във всеки етап от жизнения цикъл на LG OLED TV, от разработването на продукта до производството и употребата и дори изхвърлянето.

Много от телевизорите от следващо поколение на компанията използват панели, с признание за еко продукт от базираната в Швейцария SGS Société Générale de Surveillance SA, уважавана компания за тестване, инспекция и сертифициране, позиционирана в Женева.1 SGS констатира, че LG OLED панелите имат значителни показатели в ключови тестове, като намаляването на замърсителите на въздуха в помещенията, намаляването на употребата на опасни вещества и възможността за рециклиране.

Качеството на въздуха на закрито също може да бъде проблем за електронните устройства, поради потенциалните здравословни проблеми в следствие на летливите органични съединения (VOC), които могат да се отделят при генерирането на топлина. VOC емисиите на LG OLED панелите са с 50% по-малко от панелите на конвенционалните LCD телевизори. За разлика от някои висококачествени LCD продукти, панелите на LG OLED телевизорите не използват части, съдържащи опасни субстанции като кадмий и индиев фосфид.  

„Еко“ характеристиките на LG OLED до голяма степен са заслуга на уникалната самосветеща технология на дисплея, която позволява затъмняване и на ниво пиксел, нещо много важно за превъзходното качество на картината на телевизорите. Тъй като не изисква структура със задно осветяване, LG OLED използва по-малко компоненти (предимно изработени от пластмаса, една от основните причини за екологични проблеми) от LED-LCD телевизорите и така отделя по-малко замърсители на въздуха на закрито.

Освен това, панелите предлагат отлична ефективност на ресурсите и сравнително висок процент на рециклиране – всичко това, в следствие на последователните и широко обхватни усилия на LG за повишаване на устойчивостта във всички етапи от жизнения цикъл на продуктите си.

LG OLED телевизорите се грижат с внимание не само за околната среда и качеството на въздуха в помещенията, но и защитават очите на потребителите. Продължителното стоене на хората пред екраните може да увеличи напрежението и умората на очите. Това се дължи на трептенето на екрана и излъчването на синя светлина Известно е, че трептенето на екрана причинява умора на очите и главоболие, а след продължително излагане на тези ефекти, дори влошено зрение. Синята светлина пък може да доведе до смущения в съня, напрежение и сухота в очите, както и чувство на изтощение. При LG OLED обаче нито трептенето, нито синята светлина са проблем. Благодарение на усъвършенстваните OLED панели, OLED телевизорите на LG са без трептене и неприятни отблясъци от UL. Те са сертифицирани от TÜV Rheinland Eyesafe® за изпълнение на изискванията за ниска синя светлина, която е с близо 50% по-малко спрямо примиум LCD телевизионни панели с подобен размер.

Когато говорим за завладяващи домашни изживявания, качеството на звука е също толкова важно, колкото и качеството на картината. OLED телевизорите на LG не са единствените „еко“ продукти с оглед на планетата и потребителите. Всички ново въведени аудио решения на LG, не само предоставят динамичен, реалистичен звук, но демонстрират същия фокус и върху устойчивостта, на равно с този, който може да се види в телевизорите от следващо поколение.

Саундбар системите на LG използват рециклирани материали като например смола за външните корпуси на много от моделите, докато някои от тях са с плат от трико, направен от рециклирани PET бутилки. Освен това са и сертифицирани с Global Recycled Standard2. Всъщност, много от звуковите ленти на LG имат UL 2809 Environmental Claim Validation Procedure (ECVP) за Recycled Content, което е още една гаранция за потребителите, че тези продукти наистина са толкова екологични, колкото твърдят от компанията.3

Като още една мярка за намаляване на въздействието си върху околната среда и отпадъците, LG използва екологични опаковки за цялата гама телевизори и саундбар системи. Използвайки предимно рециклирана формована целулоза и значително намалени количества EPS пяна и пластмаса, опаковките на продуктите имат сертификат за екологичен продукт от SGS.4 Като такива, звуковите ленти са признати от SGS за продукти с минимално въздействие върху околната среда, тъй като отделят по-малко замърсители на въздуха, съдържат малко опасни вещества и осигуряват висока степен на възможност за рециклиране. Нещо повече, опаковката е с дизайн на "L" форма, така че повече от саундбар системите да могат да се поберат в типичен камион за доставка, намалявайки емисиите на CO2.

LG продължава да приема за свой ключов ангажимент, разработването на продукти, които предоставят възможно най-завладяващото изживяване за домашно забавление, но винаги с мисъл за природата. Защото не е нужно удобството у дома да е причина за влошеното състояние на природата ни.