Вълканов: Таванът на надценката на цените ще навреди на конкуренцията
Секция: ИКОНОМИКА
17 Март 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вълканов: Таванът на надценката на цените ще навреди на конкуренцията

/КРОСС/ Въвеждането на таван на надценката на цените на някои основни стоки би увредило конкуренцията между търговците в страната. От тази гледна точка търговците няма как да участват в подобни разговори с държавата, защото това би било нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Освен това трябва да се направи оценка на това какъв ефект би се постигнал с подобна мярка и какви биха били вредите от нея. Това заяви в студиото на NOVA „Здравей, България” изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов.

По думите му от предложението да се наложи 10-процентен таван на надценката не става ясно за кого ще важи той – само за големите търговски вериги или за всички търговци. Ако приемем, че големите търговски вериги ще могат да понесат с известни ликвидни затруднения ще могат да се справят с тази мярка, то малките магазини ще бъдат изправени пред сериозен финансов удар.

Той обясни, че въведената във Франция система, която се дава за пример през последните седмици - е различна. При нея търговците се включват доброволно в инициативата за фиксирани цени на определен продукти. Това сега го има и при нас. Всички търговци правят намаления, категоричен е Вълканов.