Дефицит от 3%: Правим ли се на по-големи католици от папата
Секция: ИКОНОМИКА
17 Март 2023 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дефицит от 3%: Правим ли се на по-големи католици от папата

/КРОСС/ В доклада на министъра на финансите в Министерския съвет никъде не се казва, че ще идва Международният валутен фонд или ще фалира държавата.

Казва се, че трябва да има по-строга фискална консолидация от тази, която правехме до момента, за да спазим 3-процентната референтна стойност от Пакта за стабилност и растеж. В момента от 19 страни членки в Еврозоната 10 не спазват този критерий и за тази година са заложили дефицити от над 3 процента. Основният въпрос е защо се опитваме да бъдем по-големи католици от папата. Тези, които са писали правилата, сами не ги спазват. Това коментира пред BTV „Тази сутрин“ главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

През последните три години стана модерно при кризи да се започва с ресторантьорския бранш. Изказването на министър Велкова е доста сериозно, а заявяването, че трябва да се вдигне ДДС на ресторанти и фитнеси - го прави несериозно. Малко над 200 млн. лева е разликата в ДДС – това, което остава в нашия бранш и във фитнеса.

При над 5 млрд. дупка в бюджета, едва ли това е главният проблем на финансовото министерство. Икономическата мярка е изцяло в полза на бизнеса. Тя е временна само в България. В почти цяла Европа хотелиерството и ресторантьорството са с по-ниска ставка от нормалната ставка в страната. Това коментира Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията.

Ресторантьорският бизнес беше изключително стабилен преди пандемията. В рамките на две години ние повече от девет месеца бяхме затворени. Това е огромен финансов удар. След това започна войната в Украйна, инфлационните процеси и поскъпванията. В момента спрямо 2019 г. имаме три пъти по-високи разходи за всичко. За съжаление трябва да вдигаме крайните цени, но и потреблението се свива, коментира още той.

Потреблението наистина намалява и това е резултат от замразяването на политиката на доходите, недофинансирането на много сектори и вдигането на цените, посочи Любослав Костов.

Той посочи, че синдикатите винаги са били против диференцираната ставка, а искат намаляване на общата такава.

Да, трябва да има фискална консолидация, но когато базисните допускания без никакви политики говорят за дефицит от 6-7%, трябва да се опитаме да го намалим дотолкова, доколкото е приемливо и за домакинствата, и за бизнеса, за да има адекватна политика и за доходите, и инвестиционна политика, която да стимулира растежа. Не може да преследваме числови индикатори, без да мислим до какво ще доведе това в икономическата ни конюнктура, посочи още Любослав Костов.

Главният икономист на КНСБ заяви още, че България няма как да фалира, когато е с най-ниския дълг в Европа.

След като не се увеличиха тол таксите и цените на горивата са овладяха, инфлацията започна да се успокоява. Когато тол таксите бъдат увеличени, цената ще бъде платена от всички български граждани. Всяка една транспортна услуга ще включва и разхода за тол таксите. Този разход ще се калкулира в цената на всяка една стока, която се извозва с камион, посочи Йордан Арабаджиев, директор на Съюза на международните превозвачи.