Кулеба: Киев ще търси отговорност от всички страни, които са се отнесли лошо с Украйна
Секция: СВЯТ
17 Март 2023 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кулеба: Киев ще търси отговорност от всички страни, които са се отнесли лошо с Украйна

/КРОСС/ След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които "се отнесоха лошо с Украйна", предупреди украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за Би Би Си.

Кулеба даде интервюто от украинското министерство на външните работи. Внушителната, датираща от съветско време сграда в центъра на столицата Киев сега е пазена от въоръжени охранители, а около нея са наредени чували с пясък, посочва Би Би Си.

Изборът, който всяка държава направи след пълномащабното нахлуване на Русия, ще бъде "взет под внимание при изграждането на (нейните) бъдещи отношения" с Украйна, изтъкна Кулеба.

Украинският външен министър предупреди, че забавянето на западните оръжейни доставки за Киев коства живота на хора. "Ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще умре на фронта", каза той.

Въпреки че Украйна получи военна и икономическа подкрепа от западните сили след нахлуването на Русия, много държави в Африка, Азия и Южна Америка останаха встрани от конфликта. Някои от тях симпатизират на Русия в исторически план, други са загрижени за икономическата цена на войната, а трети смятат, че Западът удължава ненужно военните действия, обобщава Би Би Си.

Дмитро Кулеба обаче даде ясно да се разбере, че страните, които не са подкрепили Украйна срещу руската агресия, които са се "държали лошо в хода на тази война и са се отнасяли зле с Украйна", ще платят цена в бъдеще. "Ако някой в света смята, че начинът, по който тази или онази страна се е държала - или е третирала Украйна в най-мрачния момент от нейната история - няма да бъде взета предвид при изграждането на бъдещите отношения, тези хора просто не знаят как работи дипломацията", изтъкна той.

Украинският външен министър каза още, че "войната е време разделно. И всеки избор се помни."

Западните съюзници не предоставят военна подкрепа на Украйна достатъчно бързо, защото не бяха готови за конфликт от мащаба на Първата световна война, заяви Кулеба. Той подчерта, че онова, от което се нуждае Киев, са артилерийски снаряди.

Необходимостта от боеприпаси никъде не е по-голяма, отколкото в Бахмут, където украинските въоръжени сили държат вече повече от седем месеца срещу многократните руски опити да превземат източния град, отбелязва Би Би Си.

Украинският външен министър призна, че отбраната на Бахмут е голямо предизвикателство от емоционална гледна точка заради понасяните загуби. Но ако Бахмут падне, тогава други градове ще са следващите: "Така че, за да спасим хора там... трябва да се бием в Бахмут толкова дълго, колкото можем физически", каза той.

Кулеба заяви, че не вижда признаци Русия да иска да преговаря за прекратяване на бойните действия. "Всяка война завършва на масата за преговори... (И) моята цел като външен министър е направя така, че Украйна (да седне на) масата след решаващ успех на бойното поле", отбеляза в същото време той.

Украинският външен министър каза, че това трябва да включва изграждането на възможно най-силната коалиция в подкрепа на страната му. Този съюз обаче сега не включва папа Франциск, изрази съжаление той.

Кулеба заяви, че не той, а Бог трябва да съди Светия отец, но добави: "Ние дълбоко съжаляваме, че папата не намери възможност да посети Украйна от началото на войната."

Що се отнася до перспективите за изхода от войната, Кулеба заяви, че Украйна има един решаващ фактор на своя страна. "В исторически план Украйна беше несправедливо подценявана и аз съжалявам, че бяха необходими кръвопролития и опустошителна война, за да разбере светът" на какво сме способни, каза той в заключение.