Стефан Янев: Български възход е първата партия, която подкрепи закона за намаляване на ДДС ставката върху книгите
Секция: ПОЛИТИКА
17 Март 2023 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Янев: Български възход е първата партия, която подкрепи закона за намаляване на ДДС ставката върху книгите

/КРОСС/ Български възход е първата партия, която подкрепи закона за намаляване на ДДС ставката върху книгите. Книгата е най-доброто, което човечеството е измислило. Неоспорима е ролята на книгата в образователния и възпитателния процес и до днес, независимо от съществуването на аудио-визуалните й превъплъщения. Това каза Стефан Янев на среща със заместник-председателя на управителния съвет на асоциация „Българска книга“ г-жа Мая Бобева-Атанасова и изпълнителния директор г-жа Елена Георгиева. Представителите на асоциацията благодариха на г-н Янев за усилията и подкрепата за това временната мярка за 9% намален ДДС на книги, вестници, списания, да стане постоянна, и споделиха опасенията на бранша от липсата на целенасочена политика за развитие на книгоиздаването. „Ние сме нещо повече от бизнес“, каза г-жа Атанасова и продължи: „Книгоиздаването трябва да бъде подкрепено на държавно ниво, това трябва да бъде част от националната политика в областта на грамотността и образованието“. Закъсняваме с транспонирането на Европейската директива свързана с промени на закона за авторското право и сродните му права, а това е основен инструмент за борба с пиратството в бранша, сподели още г-жа Атанасова.

Време е да започне да се спазва стандарта за библиотечно обслужване на национално ниво, за да имат всички граждани достъп до съвременните издания чрез библиотеките, каза г-жа Елена Георгиева. Библиотеките трябва да се захранват с бюджет, за да финансират закупуването на нови заглавия. Само в столична библиотека за миналата година има 580 000 заемания на книги.

Г-н Янев увери представителите на асоциация „Българска книга“, че и занапред могат да разчитат както на личната му подкрепа, така и на партия Български възход, за да се търсят решения на проблемите в сектора на държавно ниво.