Чавушоглу: С холандския външен министър обсъдихме проблемите на разширяването на НАТО
Секция: СВЯТ
17 Март 2023 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чавушоглу: С холандския външен министър обсъдихме проблемите на разширяването на НАТО

/КРОСС/ Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е обсъдил с колегата си от Финландия Пека Хаависта въпросите за разширяването на НАТО. Министерските разговори се състояха в петък преди срещата на турския лидер Реджеп Тайип Едоган с финландския президент Саули Нинистьо, на която се очаква официално да бъде обявено одобрението на Анкара за кандидатурата на Хелзинки за членство в НАТО.

"Преди посещението на президента на Финландия се срещнахме с финландския министър на външните работи. Обсъдихме разширяването на НАТО, благодарихме за подкрепата при премахването на последствията от февруарските земетресения", написа Чавушоглу в Twitter.

Президентът на Финландия пристигна в Турция в четвъртък и посети югоизточната част на страната, където през февруари имаше опустошителни земетресения, взели повече от 49 хиляди жертви. В навечерието на посещението Ниинистьо каза, че се надява да научи за съдбата на обещанието, дадено на президентско ниво в преговорите с Ердоган.

Турският президент каза пред репортери в сряда, че Анкара "ще направи това, което обеща да направи по въпроса за членството на Финландия в НАТО". По-рано Ердоган говори за възможността турският парламент да одобри молбата на Финландия за присъединяване към алианса отделно от Швеция. Анализатори не изключват това да се случи преди предстоящите на 14 май президентски и парламентарни избори в Турция.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но Турция блокира процеса на присъединяване, изисквайки да обявят кюрдските организации за терористични, както и да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участие в опит за преврат през 2016 г.

Анкара смята, че Хелзинки като цяло изпълнява условията на договореностите по меморандума. Тя обаче все още има големи претенции към Швеция. Турция смята, че шведската страна все още не е готова да се присъедини към НАТО, тъй като не е изпълнила задълженията си по меморандума.