Ще има ли България модерно лечение на инсултите
Секция: Здраве
17 Март 2023 19:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще има ли България модерно лечение на инсултите

/КРОСС/ България продължава да бъде рекордьор по смъртност от инсулт, а модерното лечение, което намалява риска от инвалидизиране и фатален изход, се прилага системно само в няколко болници. Това показва анализ на Българското дружество по инсулт и инициативата „Индекс на болниците", представен по време на дискусия със специалисти и представители на държавни институции. През 2022-ра година инсулт са получили близо 42 хиляди българи, но едва 2.6 процента от тях са били лекувани по съвременните методи чрез тромболиза и тромбектомия. Пет от болниците, които са прилагали модерно лечение преди пандемията, са се отказали да го правят.

Предотвратима с добра профилактика смъртност от инсулт и Предотвратима с модерно лечение смъртност от инсулт - и двата показателя се оценяват като голям проблем в България, според Европейския съюз, обясни доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт и началник на Клиниката по неврология в Университетската болница „Света Анна". Лечебното заведение е едно от общо 44, които през миналата година са правили съвременната процедура тромболиза, като лечение на инсулт. А само 8 болници са прилагали метода при над 5 процента от пациентите си - към което би трябвало да се стремим на национално ниво.

"Когато лекуваме болните без тромболиза, една пета от тях си тръгват без значима инвализност, но ако ги лекуваме с тромболиза, три пъти повече от си тръгват без инвалидност"

Липсата на достатъчно структури в болниците, които са в състояние да прилагат съвременните методи за лечение и недостатъчните опит и обучение на специалистите в тази насока, са сред основните причини хората с инсулт да не се лекуват по модерния начин. Все още няма достатъчно информация и как да се разпознават признаците на инсулта.

"Три простички симптома, които в нормалния свят се изучават в началните класове в училище-изкривяване на лицето, внезапна слабост на ръката или промяна в говора. Те, с голяма вероятност, говорят за остър инсулт. това трябва да го знае всеки българин, защото ние сме рекордьори по заболеваемост и смъртност от инсулт"

Проблем за прилагането на процедурите тромболиза и тромбектомия има в рамката на клиничната пътека за лечение на инсулт, обясни д-р Йордан Караиванов, началник на неврологичното отделение в болницата в Кърджали.

"Когато имаме кръвоизлови, става въпрос за часове. Ако се отсрочи за оперативно лечение след два дни, тогава пациентът ще е умрял".

Въпреки че през 2021 година България е приела декларация за присъединяване към Европейския план за борба с инсулта, страната ни все още няма национален план, обясни още доц. Росен Калпачки.

"Превенцията е изключително важна. Нужна ни е обща стратегия, която да интегрира всички дейности и политики за намаляване бремето на инсулта".