Лечебни храни за котки: какво не знаем?
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Март 2023 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лечебни храни за котки: какво не знаем?

/КРОСС/ Животът на домашните ни котки е изпълнен с вълнения и игри. Понякога обаче те се разболяват и трябва да се погрижим за тяхното здраве по възможно най-добрия начин. С оглед на това от Royal Canin създадоха лечебни храни за котки с различни здравословни проблеми като затлъстяване, диабет, уринарни проблеми, кожни проблеми, бъбречни заболявания, стомашно- чревни проблеми и други. Съществуват специални храни за подрастващи котенца, възрастни котки, котки, живеещи на закрито, котки, живеещи на открито, персийски, сиамски и други котки, които могат да бъдат причислени към една или друга категория.

Лечебни храни за котки с бъбречни проблеми

Бъбречните заболявания са често срещано медицинско състояния при котките. Работата на бъбреците е да отстраняват отпадъчните продукти от кръвния поток. Първичните отпадъчни продукти, които премахват, са резултат от протеиновия метаболизъм. Протеинът съдържа значителни количества азот и фосфор, а отпадъчните продукти, които се натрупват в тялото при бъбречно заболяване, са с високо съдържание на азот и фосфор. Тези отпадъчни продукти карат котките да се чувстват зле. Следователно, диетите за бъбречни проблеми са с ниско съдържание на протеини, за да се намалят нивата на тези отпадни продукти и също така да се намали „натоварването" на бъбреците. Също така формулата на тази диета включва и намалено количество фосфор и протеини с високо качество, които ще накарат вашето коте да се чувства по-добре.

Храни за котки с диабет

Диабетът също е разпространен здравословен проблем при котките. Промяната на диетата е основата на лечението. Диабетът е заболяване, което се характеризира с високи нива на кръвната захар. Котешки диети, предназначени за лечение на диабет, съдържат въглехидрати с нисък гликемичен индекс, което позволява да не се достигат много високи пикови нива на кръвна захар веднага след хранене. При някои котки е възможно да поддържате състоянието диабет само със специализирана храна за диабетични котки. За щастие повечето котки с диабет не са придирчиви към храната, както тези с бъбречни проблеми.

Котки с чревни проблеми

Котките с различни стомашно-чревни заболявания или хранителна непоносимост могат да проявят хронична интермитентна диария, повръщане, загуба на тегло, лош апетит или комбинация от тях. Най-основният начин за лечение на тези проблеми е чрез промяна на диетата. Някои котки може да реагират на диети за чувствителен стомах, които са лесно смилаеми или пък диети с подбрани и хидролизирани съставки, които не дразнят стомаха.

Котки с уринарни проблеми

Заболяванията на долните пикочни пътища при котки (FLUTD) могат да са различни. Някои от тях включват и котешкия идиопатичен цистит или т.нар. възпаление на пикочния мехур с неизяснен произход. Често клиничното проявление на заболяванията на долния уринарен тракт включват болка в пикочния мехур, често уриниране на различни места, образуване на пикочни кристали и камъни, които в някои случаи може да бъдат животозастрашаващо състояние, ако запушат пикочните пътища. Въпреки че причините за състоянието са противоречиви, повечето експерти смятат, че диетата играе съществена роля.

Благодарение на лечебната храна, ще се разтворят струвитните уролити и ще предотврати повторната поява на калциево - оксалатните кристали. Също така уринарната средата ще стане неблагоприятна за тяхното последващо образуване и домашната ви котка няма да бъде изложена на такъв риск от развитие на уринарни проблеми. Всичко това ще ѝ бъде спестено, само защото храната е била подходяща за този тип здравословни проблеми.

Лечебни храни за котки с проблемна козина и кожа

Котките имат прекрасна козина, която може да бъде мека и гладка. Дали ще е такава обаче зависи от хранителните вещества, с които е хранена. Специфични храни, съдържащи подбрани протеини, както и EPA и DHA, успяват да осигурят на котетата с проблемна кожа и козина необходимите вещества. Кожата на котките е естествена бариера за защита и нейното състояние не бива да се неглижира. Същото се отнася и за козината на четирикраките ни любимци.

Преди да изберете някоя от гореизброените лечебни храни за котки, задължително трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, който да ви даде ясна насока какво точно е необходимо на вашето коте и какво е здравословното му състояние.