България и Австрия ще работят за постигане на целите на Дунавската стратегия
Секция: ИКОНОМИКА
18 Март 2023 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Австрия ще работят за постигане на целите на Дунавската стратегия

/КРОСС/ България и Австрия ще си сътрудничат за постигането на целите на Дунавската стратегия. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева с Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия у нас.

Нейно Превъзходителство се поинтересува от идеите на България за развитие на региона във връзка с предстоящото австрийско председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (СEЕСДР) от 1 ноември 2023 година. Тя посочи, че за австрийската страна са важни предварителните дискусии с останалите страни-членки на Стратегията за оформяне на окончателния дневен ред на председателството.

В отговор заместник-министър Георгиева посочи, че за България е много важно реализирането на значими проекти, с резултат за целия регион, тъй като в момента от една страна имаме недостатъчен финансов ресурс, а от друга - той се разпръсква към множество малки проекти.

Посланик Икич-Бьом прояви специален интерес към изграждането на нов мост на река Дунав. В отговор заместник-министър Георгиева каза, че България и Румъния продължават да работят по подготовката за изграждане ново съоръжение край Русе.

„Важна тема за целия регион е подобряване на свързаността - както по отношение на пътната и железопътната инфраструктура, така и по отношение на енергетиката" , каза още заместник-министър Георгиева. Тя даде като пример за успех в тази посока изграждането на газовия интерконектор с Гърция. А свързаността с Румъния по оста север-юг и реализирането на проектите по инициативата „Три морета" е тясно свързана и с подобряването на сигурността в региона. „Смятаме, че тези теми могат да бъдат обект на дискусия и по време на австрийското председателство", допълни заместник-регионалният министър.

Посланикът от своя посочи, че за Австрия също представлява интерес темата за сигурността в Дунавския регион, както и развитието му като притегателен център за бизнес, туризъм и инвестиции.

Според заместник-министър Георгиева друга възможност е сътрудничеството и обмена на опит в областта на интегрираното териториално развитие.

Дунавската стратегия се изпълнява от 2011 г. по инициатива на страните от Дунавския регион, който включва 14 държави със 115 млн. жители, 9 от които членки на Европейския съюз. България пое ротационно председателството на Стратегията през 2018 г. и акцентира върху културното наследство и туризма като генератори на икономически растеж.