Днес е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, както и с подвижна кутия за хора с увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Март 2023 07:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, както и с подвижна кутия за хора с увреждания Парламентарен вот април 2023г.

/КРОСС/ Днес е крайният срок, в който избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък за вота на 2 април по настоящ адрес. Това се посочва в хронограмата на ЦИК за изборите за Народно събрание.

Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник и съдържа единния граждански номер на избирателя, вида и номера на документа му за самоличност и подпис или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След вписване на избирател в избирателния списък по настоящ адрес не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място.

В електронното заявление избирателят вписва имената си по документ за самоличност, вида и номера на документа за самоличност, датата, мястото и органа на издаването, единния си граждански номер, сравнява постоянния и настоящия си адрес и посочва телефонен номер, като подпис не се изисква. Главната дирекция "ГРАО" извършва проверка на данните в постъпилите електронни заявления автоматизирано едновременно с подаването им.

Избиратели с трайни увреждания, които не могат да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, могат да заявят желанието си също до днес - 18 март. Това става в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им или настоящия им адрес, в случаите, когато своевременно е направено искане за гласуване по настоящ адрес.