Деян Николов, ПП Възраждане: „Възраждане“ няма да участва в правителство, ако не е първа политическа сила
Секция: ПОЛИТИКА
18 Март 2023 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деян Николов, ПП Възраждане: „Възраждане“ няма да участва в правителство, ако не е първа политическа сила

/КРОСС/ Съдът в Хага е бил използван като геополитически инструмент. Решението за арест на Владимир Путин по обвинения във военни престъпления в Украйна изглежда прибързано. Това каза Деян Николов - кандидат за народен представител от „Възраждане", в предаването „Добро утро, Европа" по „Евронюз България".

По думите му е прекалено рано да се прави равносметка за извършени военни престъпления, каквито в една война са извършвани и от едната, и от другата страна. „В момента едната част на света се е обединила срещу другата и е въпрос на влияние", смята той.

Николов бе категоричен, че България няма пряк интерес да се замесва във военния конфликт. От наложените санкции спрямо Русия търпим само щети, а не срещаме подкрепа от страна на Евросъюза, посочи още той. Това, което може да се опита да направи, е да бъде посредник в търсене на мир между двете воюващи страни. „Това е единственото, което ние можем да имаме като интерес там, защото в момента хора с българско самосъзнание са под риск, голяма част от тях умират. Това е геополитически конфликт, който не е наш", заяви той.

Към момента „Възраждане" е събрала около 440 000 подписа за референдума, а до крайния срок - 10 април, Николов прогнозира, че те ще достигнат над 500 000 подписа. Темата за еврозоната от икономическа перспектива не е валидна поне за последните 20 години, смята той.

Николов коментира, че рискът за фискална дисциплина на България не е от сега, а отпреди една година и „Възраждане" е предупреждавала многократно за него. „Няма как да увеличаваш социалните плащания в такива размери и да не предизвикаш сътресения в системата. 6-7% дефицит е прекалено много. В същото време имаме инфлационен натиск и доходите на хората, особено на най-уязвимите групи, трябва да бъдат запазени така, както са предвидени, поне през тази година", коментира Николов.

„Възраждане" няма да участва в правителство, ако не е първа политическа сила, каза още той. По думите му най-вероятно ще се формира евроатлантическа коалиция, ако „Продължаваме промяната" бъде първа политическа сила.