Костадинов: Дали ще има правителство? Питайте американския посланик
Секция: Интервюта
18 Март 2023 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: Дали ще има правителство? Питайте американския посланик

/КРОСС/ Дали ще има правителство, зависи от американския посланик. „Той ще реди кабинет, както винаги. Не за първи път, не за втори път и не за трети път в Американското посолство събират на спявка всички политически лидери, без „Възраждане". Това каза председателят на „Възраждане" Костадин Костадинов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

„Възраждане" предупреди още миналата година, когато започна войната в Украйна и бяха гласувани антируските санкции, че някой трябва да плати цената. Тогава бяхме обвинени в цинизъм. 13 месеца по-късно държавата ни е изправена пред фалит, според българското финансово министерство. 

Той подчерта, че отпусканите от държавата средства за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията са били неправилно разходвани. „Оказа се, че една част от тези подпомагани фирми след това има свръхпечалби, което означава, че има нещо изначално сбъркано. Как така подпомагаш фирма, която в последствие генерираш свръхпечалба, която после облагаш?", попита Костадинов.

Българският бизнес има нужда от това държавата да не се меси. „Идеята за облагане на свръхпечалбите сама по себе си беше и продължава да бъде един откровен брутален популизъм. Същите лоши капиталисти бяха подпомагани от държавата. Това показва много шизофренично икономическо и финансово поведение от страна на управлението на страната", посочи още той.

Лидерът на „Възраждане" подчерта, че България не трябва да влиза в еврозоната, тъй като в момента тя е дестабилизирана, а европейската банкова система е разклатена. „Точно в този момент ние имаме един спасителен сал - българският лев. Това, което ще ни спаси в тази очертаваща се огромна икономическа криза, е запазването на българската валута. Трябва да се заяви, че страната ни не трябва да поема ангажименти за каквото и да е било влизане в еврозоната", категоричен е лидерът на „Възраждане".

Подписката за провеждане на референдум за еврото до момента има събрани 437 000 подписа. „Референдум ще има, ще го спечелим. Виждаме нагласите на хората по улиците и от социологическите проучвания", заяви Костадинов.

Той заяви, че приоритетите на „Възраждане" остават непроменени - запазване на българската финансова независимост и вдигане на антируските санкции, за да си поеме въздух икономиката ни. В момента страната ни е енергийно зависима едновременно от Турция и от доставчиците.

В момента нямаме кабинет поради една проста причина - хората вътре в нашето управление, които контролират финансовите потоци и които са превърнали корупцията в част от държавния модел на управление, в момента не могат да се разберат помежду си", коментира Костадинов.