Отбелязваме Световния ден за рециклиране
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Март 2023 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Световния ден за рециклиране Герои на рециклирането – детски градини и училища се включват в инициативи за намаляване на отпадъците

/КРОСС/ Герои на рециклирането е тема на Световния ден на рециклирането, който ще бъде отбелязан и у нас. Фокусът отново ще е върху детските градини и училища, където чрез различни инициативи преподавателите и децата ще научат повече за опазването на околната среда. Това заяви за БТА Румяна Киризиева от Сдружение "BG Бъди активен", което е координатор за България на Global recycling Foundation.

През тази година денят ще бъде отбелязан като част от кампанията "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!", в партньорство с Асоциация на производителите на безалкохолните напитки, с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

Учителите трябва да намерят интересен начин да въвлекат децата в темата. Това може да стане чрез арт дейности, чрез повторна употреба на отпадъци, чрез събиране на пластмасови шишета, организиране на спортни игри за това кой отпадък в кой контейнер трябва да бъде изхвърлен, изложби, почистване, конкурси, посочи Киризиева.

Важно е още от ранна възраст децата да са ангажирани с опазването на околната среда и да градят навици. Те не трябва да възприемат рециклирането като сложен процес, а като част от ежедневието, коментира също тя.

Училището, което се включи най-активно в кампания, ще получи Шишеяд - голяма метална жълта бутилка за събиране на пластмасови бутилки до 3 л. Такива инсталации вече има в над 60 места в цялата страна от предишни кампании. Всяко училище, събрало минимум пет чувала с чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата "Герой на рециклирането". Всички участващи ще получат сертификат "Герой на рециклирането!". Пълните условия за включване и отчитане на участието могат да бъдат намерени тук

Освен детски градини и училища, "BG Бъди активен" предизвиква и общините да дадат пример на гражданите. Ще бъде организиран конкурс за най-зелена община, който ще продължи до септември. В Деня на българската община - 12 октомври, ще бъде съобщено и името на победителя. Като пример за отговорна община, Киризиева посочи Свищов, която е монтирала 11 "шишеяда" и сама е осигурила извозването на пластмасата и нейното рециклиране. За тази активност им подарихме пейка под формата на шезлонг, с големи колелета, която може да се придвижва, има и отвор по средата, така че може да се разположи около дърво, което да пази сянка през топлите месеци, разказа още Киризиева. По думите ѝ всяка инициатива на общините за рециклиране има и превантивен характер за замърсяването.

"BG Бъди активен" организира и различни събития за промяна на градската среда, стимулира хората сами да изграждат и поддържат публичните пространства. През април сдружението ще проведе и кампанията „Ден без асансьори", в която ще се включат и популярни личности от различни сфери. Всеки желаещ може да се присъедини като направи своя снимка или видео на избора си да бъде активен на стълбите и сподели това в социалните мрежи с #NoElevatorsDay2023 и #ЯмСтълбиЗаЗакуски.