Странджа се превърна в автоморга за коли на трафиканти
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Март 2023 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Странджа се превърна в автоморга за коли на трафиканти

/КРОСС/ Землищата на Странджа и Сакар са осеяни с тонове боклук. Десетки изоставени автомобили пък превръщат митичната Странджа планина в автоморга. Трафикът на мигранти вече оставя отпечатък и в дивата природа, а потокът им през селата в Южна България сякаш не спира.

„В гората е нещо страшно. При нас няма изоставени автомобили, но боклуците, чувалите, дрехите, особено по местата, където има вода в деретата, са множество. И просто не знаем как ще стане това почистване. Повечето места са труднодостъпни, не виждам как може да се отиде с техника, а там има тонове боклук. Кметствата по селата не разполагаме с никакви средства, почистваме каквото можем покрай пътя", обясни кметът на Драчево Яни Петров.

По закон изоставените коли трябва да се конфискуват от държавата, но и конфискуваните коли се оказват проблем, като тези по улиците на Средец, които могат да останат с години. За тях по препълнените паркинги на управлението нямало място.

Само в Районната прокуратура Бургас има 380 дела, свързани с трафик на мигранти. От началото на годината са внесени 35 обвинения. От прокуратурата отчитат още, че участвалите в този бизнес са лица от 12 държави, сред които Франция, Сърбия, Грузия и Северна Македония. Променен е и профилът на каналджията.

Освен автомобилите, сериозен замърсител е боклукът, оставен от мигрантите, за които десетки кметове на населени места апелираха държавата за помощ.

В община Малко Търново например преди месеца бяха събрани 5 тона боклук само от една местност - якета, раници, спални чували, палатки, опаковки от храна и консерви.

Оказва се, че не само боклукът е проблем след мигрантите, защото през студените зимни месеци граничари, ловджии и жители на пограничните села намират и тела на загинали мигранти, изоставени от своите. Проблемът обаче се оказва доста по-мащабен, тъй като капацитетът от около 40 места в бургаската морга в най-голямата болница на Югоизточна България е изчерпан. Заради липсата на места патолозите са принудени да съхраняват телата във фризери за сладолед.

От прокуратурата уточняват, че причината за дългия престой на починалите мигранти в моргата били тромавите процедури, липсата на документи на лицата, липсата на ДНК данни и разпознаване. Болницата вече е обявила обществена поръчка и очаква спешен монтаж на хладилна камера след отпуснатите 100 000 лева за закупуване на такава.

Нова телевизия, „Събуди се"