Ангелов: Държавата щедро раздаде пари на бизнеса, а сега мисли данък, с който да си ги върне
Секция: Интервюта
18 Март 2023 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелов: Държавата щедро раздаде пари на бизнеса, а сега мисли данък, с който да си ги върне Икономистът коментира предложените данъчни промени

/КРОСС/ „Миналата година държавата щедро раздаде пари на бизнеса, сега иска да измисли някакъв данък, с който да си ги върне обратно същите пари. Това е малко абсурдно. По-добрият вариант е част от бизнеса, който има големи свръхпечалби, просто да върне помощта, която е ползвал неправилно и ненужно миналата година. Така няма и да се въведе прецедент с еднократни данъци. Ние знаем, че в България нещо, като го въведеш еднократно, то става вечно и никога после не може да се отмени. 33% данък е много по-високо от това, което сме имали досега". Така икономистът Георги Ангелов коментира пред NOVA предложните от служебната власт данъчни промени.

Еднократна вноска „свръхпечалба" в размер на 33% за фирмите, които са реализирали такава. Мярката ще се въведе от 1 юли и ще обложи свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли до края на годината. Предвидена е и специална формула, по която да се определи дали дадена фирма подлежи на такова облагане.

Важно за физическите лица - край на плащанията в брой на суми над 5 000 лева. В момента този праг е 10 000. От 1-ви юли отпада и намаленото ДДС за ресторантьорските и кетъринг услугите, фитнесите и други бизнеси. Запазва се само 0-процентната ставка за хляба и брашното, както и данъкът от 9 на сто върху бебешките храни и книгите.

Това са по-сериозните промени, които правителството предлага за гласуване от новия 49-и парламент.