СС отбелязаха в Пловдив 80 години от сформирането на Парашутната дружина
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Март 2023 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СС отбелязаха в Пловдив 80 години от сформирането на Парашутната дружина

/КРОСС/ Съвместното командване на специалните сили (СКСО) отбеляза в Пловдив 80 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили. Честването започна в района на командването с тържествен строй, благодарствен молебен за здраве и заупокойна молитва. Венци и цветя на паметната плоча на загиналите герои-парашутисти пред параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец" бяха положени от името на държавни и местни институции, ръководители на военни формирования, представители на патриотични организации, близки на загиналите, граждани.

Представена бе бойна и специална техника и екипировка на Специалните сили на Българската армия. Това оборудване е придобито в периода от 2015-а до 2020 година по подписани договори, коментира пред журналисти командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. По думите му командването в момента разработва проект за ново леко стрелково въоръжение на Специалните сили. Целта ни е в бъдеще да преминем към въоръжение по натовски стандарти, така че когато тренираме и изпълняваме задачи с нашите партньори, да имаме възможност за еднаква логистика и прилагане на еднакви стандарти при експлоатацията на това въоръжение, посочи Матеев. По думите му превъоръжаването на Специалните сили и Българската армия трябва да бъде непрекъснат процес, за да не изостава тя от възможностите на най-добрите и световните тенденции.

На тържеството присъстваха Симеон Сакскобургготски, премиер на България (2001 - 2005 г.), генерал-лейтенант Цанко Стойков, зам.-началник на отбраната, генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътните войски, командири на военни формирования от Българската армия, висши военни от Гърция, Румъния и Италия, кметове на общини, представители на патриотични организации, граждани.

Във връзка с годишнината в зала „България" на Международен панаир - Пловдив бяха връчени награди на военнослужещи, цивилни, офицери от запаса, представители на медии, общественици.

Тържеството завърши с премиерата на филма „Специалните", посветен на 80-ата годишнина на Специални сили на Българската армия.