Димо Дренчев, ПП „Възраждане“: Валутният борд е единственото спасение за българската финансова система
Секция: Коментари
19 Март 2023 07:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димо Дренчев, ПП „Възраждане“: Валутният борд е единственото спасение за българската финансова система

/КРОСС/ Ако продължим с безотговорната финансова политика, ще стигнем до фалит. Заключенията на Министерството на финансите са правилни, но крайно ненавременни. Това каза вчера Димо Дренчев - кандидат за народен представител от ПП „Възраждане", водач на листата в 14-ти МИР в Перник, в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той обясни, че инфлацията е резултат от безотговорната политика на ЕЦБ и Фед и безконтролното печатане на пари в последните години, затварянето на предприятия и прекъсването на логистични връзки по време на КОВИД пандемията, а в последствие и заради войната в Украйна и откъсването на Европа от енергийни ресурси. Резултатът е по-малко стоки и производство и същевременно много пари.

По думите му Валутният борд е единственото спасение за българската финансова система.

Дренчев припомни, че през 2020 г. третото правителство на ГЕРБ приема, че курсът на лева към еврото може да бъде предоговорен с влизането на страната ни в еврозоната. „Но решението на парламента важеше само за приемане от 1 януари 2024 г. В момента, в който това отпадна, вече няма такова решение", подчерта той.

Единственият начин за трайно понижаване на инфлацията според него е чрез повишаване предлагането на стоки чрез увеличаване на производството, и то родното. „Това, което централните банки правят, е обратното нещо. Те се опитват да намалят парите в обращение. Това е единият път, но той ще предизвика стагфлация, безработица и фалити, които вече започнаха. Дозата там е много важна. Предполагам, че последващи повишения на лихвите сега ще бъдат забавени.

Ограничителни мерки като таван на цените или върху печалбите на стоки според него ще доведат до дефицити на пазара. „Ако се въведе максимална надценка, тя е само и единствено в услуга на големите вериги. Не трябва да се върви по този път", смята Дренчев.

Вече се наблюдава спад на цените на металите, горивата, енергоизточниците на световните пазари. „Аз очаквам дефлация, защото по-ниските цени на енергията и на металите бавно, постепенно ще доведат и до по-ниски цени на храните, дори нищо да не предприема правителството", коментира Дренчев.