Георги Събев: Назрява напрежение сред зърнопроизводителите
Секция: Коментари
19 Март 2023 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Събев: Назрява напрежение сред зърнопроизводителите

/КРОСС/ Назрява напрежение сред зърнопроизводителите и смея да кажа - не е неоснователно. Сигналите са, че безмитният внос на редица стоки от Украйна ще продължи, ще бъде удължен с още 1 година. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев в предаването „Говори сега" по БНТ.

Кризата със зърното в Украйна и пренасищането на българския пазар по думите му ще бъде факт и през настоящата година, ако не бъдат предприети адекватни мерки.

По думите му отварянето на кризисния резерв на Европейския съюз ще помогне на зърнопроизводителите, чиито складове в момента са пълни със зърно. „Този резерв е финансов ресурс, който е на разположение на земеделските производители в ЕС и той се отваря при по-предизвикателни времена, в каквито живеем вече няколко години", поясни Събев.

В момента текат дискусии във всички европейски институции за спешно преразглеждане на многогодишната финансова рамка, тъй като тя е договаряна преди КОВИД кризата и войната в Украйна, допълни заместник-министърът. „Амбицията е до края на годината да има политическо решение. Крайно време тази несправедливостта на различни нива на подпомагане да бъде преодоляна. Нашите производители трябва да бъдат поставени на равни начала", коментира още Събев.

Той заяви, че на този етап няма предложение, което да поставя под риск производството на българско розово масло заради регламент на ЕК, свързан с опасни производства. На Комисията е обърнато внимание, че естествени етерични масла, произвеждани от столетия, не са опасен химикал. „Българското розово масло също е защитен български продукт с географско означение, което е признато в международни договори. Нима с един регламент ние ще поставим под въпрос елемент от търговската политика на ЕС? Мисля, че това е абсурдно и няма да се стигне до този казус", коментира Събев.