Цената на пицата скача
Секция: СВЯТ
19 Март 2023 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на пицата скача

/КРОСС/ Mamma mia! Така агенция "Ройтерс" назова скока на цената на пицата в Европейския съюз. Според най-новото изследване на Евростат, любимото европейско ястие е поскъпнало с близо 14% за периода декември 2021 - декември 2022. Изненадващи се оказват първенците в класацията.

Оказва се, че за една година, инфлацията върху пицата изпича най-вече страните от Източна и Централна Европа. Първенец по поскъпване е Унгария с 46%, следвана от Литва с 39% увеличение. На трето място се оказва България. С 37% поскъпва българската пица по доклада на Евростат.

Решихме да проверим колко струва най-обикновената пица Маргарита у нас и в чужбина. Ако решим да си я направим вкъщи в София - брашното, доматеното пюре, моцарелата и зехтинът, нужни за една Маргарита, струват близо 10 лева или 5 евро.

В столична пицария една Маргарита с чаша вино излиза 16 лева.

Според проучването на Евростат Германия е на 5-то място по поскъпване на пицата или с две позиции под България. Домашната Маргарита в Берлин, направена с продукти, закупени от обикновен супермаркет струва по-малко, отколкото в България. Ако разбием цените на ключовите продукти на количествата, нужни за една Маргарита, ще трябва да платим близо 4, с едно по-малко от България.

И така една пица Маргарита и една чаша червено вино в ресторант в Берлин ни излезе общо 14 евро.

Сред последните страни в класацията се озовава Франция на заветното 24-то място с 13% поскъпване. Правенето на пица във Франция в домашни условия ще ни излезе около 7 евро.

За финал оставихме и родината на пицата - Италия. Според Евростат, поскъпването там е на предпоследно място - с едва 10%. Ако един римлянин реши да си приготви стандартна Маргарита вкъщи ще плати почти, колкото в Берлин и с 1 евро по-малко от България.

Оказва се, че страните с по-голямо поскъпване плащат по-евтина пица и обратното.

Това, че в Италия и Франция любимото европейско ястие е поскъпнало най-малко, далеч не значи, че струва по-малко. Според нашата проверка, най-скъпата Маргарита с чаша вино плащат в Париж, следвани от Берлин и Рим. Най-евтината комбинация на пица с чаша вино остава в София за едва 8 евро.