„Търновски суджук“ - храна с традиционно специфичен характер
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Март 2023 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 „Търновски суджук“ - храна с традиционно специфичен характер

/КРОСС/ Европейската комисия регистрира „Търновски суджук" като храна с традиционно специфичен характер. По този начин търновският суджук се нарежда сред продуктите у нас, защитени от фалшифициране и злоупотреба.

Как ще повлияе това на месопреработвателите?

Новината, че България вече има седем защитени традиционни храни и никой не може да претендира за тяхната уникалност, хората приемат различно. Особено, когато става дума за седмия вписан продукт - суджукът, който само допреди 20 години се приготвяше във всяко българско семейство, свързано със селото.

Вкусът на търновския суджук е добре познат, особено в Търновско.

Един от най-големите производители на търновски суджук е трето поколение потомствен месар. Фамилията пази рецептата за продукта още от средата на миналия век, а го произвежда от близо 40 години.

„Тайната се крие в правилния подбор на говеждите меса, естествените подправки, точното им дозиране, правилната форма във вид на подкова на суджука и след това правилното пресоване", коментира Лъчезар Илиев, производствен директор на месокомбинат, село Соколово.

Още преди две години обаче, месокомбинатът се противопоставя на предложението на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти" да сложи върху името на суджука европейски знак за защита заради допълнителните одити и такси, които се начисляват върху цената, а това ще се отрази върху крайните потребители.

Така основната фирма и експортьор на търновски суджук, която не желае да притежава знака за защита, ще трябва да промени името на традиционния продукт, за да може той да достига до потребителя на достъпна цена.

От Асоциацията на месопреработвателите казаха, че интерес за производството на търновски суджук са заявили други шест фирми, но все още няма регистрирали се. Шест пък са фирмите с интерес към производството на троянски луканка, но засега регистрираните са само три.

бТВ, „Тази неделя"