Венко Сабрутев: Темата за енергийната бедност 20 години не беше повдигана в България
Секция: Коментари
19 Март 2023 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Венко Сабрутев: Темата за енергийната бедност 20 години не беше повдигана в България

/КРОСС/ Темата за енергийната бедност 20 години не беше повдигана в България. Това каза Венко Сабрутев - кандидат за депутат от „Продължаваме промяната" -„Демократична България" в 23-и МИР, в предаването „Тази неделя" по бТВ. Той посочи, че по време на управлението на кабинета „Петков" са били направени първите стъпки. „Дефинирахме термина, но и извадихме и голяма част от хората, попадащи в тази група. Пенсионерите са най-рисковата група, които могат да влязат под това определение. По време на управлението „Петков" средната пенсия беше качена с 49%. Така пенсионерите могат да си купят до 45% повече електроенергия", коментира Венко Сабрутев.

Жечо Станков - водач на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас, заяви, че не „Продължаваме промяната", а ГЕРБ са вкарали в Плана за възстановяване и устойчивост изискването да има дефиниция за енергийна бедност. „Оставихме и няколко варианта в Министерството на енергетиката. На 1 август с подписа си Асен Василев поема ангажимент да затвори българската енергетика и всички енергийно бедни, за които говорим, още по-рязко да обеднеят. В момента хората имат нужда от защита, а не от празни приказки", заяви той.

Правителството на Кирил Петков е поело ангажимента до 2026 г. да затвори близо 80% от енергийните си мощности. „Това се равнява на Армагедон, равен на затварянето на от първи до четвърти блок в АЕЦ „Козлодуй".

Сабрутев от своя страна заяви, че за всички 12 години управление ГЕРБ не са направили направи нищо за ТЕЦ-овете. „По времето на ГЕРБ ТЕЦ-овете фалираха. По времето на ПП те излязоха на свръхпечалба. В Плана за възстановяване и устойчивост не е заложено затваряне на ТЕЦ-овете, а намаляване на емисиите", посочи той.

Драгомир Стойнев - водач на листите на „БСП за България" в Пазарджик и Габрово, заяви, че в сектора на енергетиката решенията трябва да се взимат с разум и от професионалисти. „Това е сектор, в който не трябва да се взимат мерки на парче, трябва да има дългосрочна стратегия с конкретни проекти, които да бъдат развивани. За съжаление през годините нямаше големи проекти, които да допълнят развитието на българската енергетика. Няма единна дефиниция в ЕС за енергийната бедност, която да можем препишем и наложим в България. Всяка държава преценява за себе си. Министерството на труда и социалната политика беше готово с дефиниция, която трябваше да бъде одобрена от Министерството на енергетиката. Там обаче се забави. Когато БСП управлява, управлява с мисъл за хората, които имат трудности", заяви той.

Той посочи, че цената на електроенергията в момента пада и бизнесът трябва да поеме своите ангажименти, за да не се увеличава инфлацията. „Хубаво е сегашното правителство да започне да изготвя конкретна програма с конкретна степен на подпомагане, тя да бъде съгласувана с Брюксел и като се формира новото правителство, да бъде гласувана в следващия парламент и подкрепата за всички да продължи. Ако цената продължава да бъда, то тогава няма смисъл от тази помощ", коментира Стойнев.

Венко Сабрутев заяви, че цената на електроенергията е ключова за успеха на бизнеса и за привличане на инвестиции. „България трябва да изгради такава енергетика, че тя да има ужасно ниска себестойност, за да може нашият бизнес да бъде конкурентен, да може да изнася и да се случи това, което се случи при ПП - рекорден ръст на индустриалния индекс, рекорден ръст на износа за цяла Европа. Бизнесът трябва да получава необходимата подкрепа от държавата - дали е този механизмът, зависи от пазарната ситуация. В Народното събрание абсолютно единодушно гласувахме тези енергийни компенсации, а ние от ПП осигурихме плащането им", посочи Венко Сабрутев.

Жечо Станков подчерта, че ГЕРБ е бил вносител на искането на компенсациите за бизнеса. „Колегите от ПП се забавиха. Инфлацията в България не е внесена от чужбина. Инфлацията е такава, защото те изтърваха цената на тока и на газа. По времето на ГЕРБ инфлацията беше 0,8% и бяхме в Топ 5 на най-ниско инфлационните държави. Последният месец сме в Топ 5 на най-тежко засегнатите от инфлация. Предложихме да има компенсации за бизнеса, а те се забавиха с три месеца. Бизнесът вкара високите цени на тока и газа. Цената на газа скочи от 33 лева на 300 лева, цената на тока скочи 5 пъти. Всичко това влезе в стоките и услугите. Предложихме компенсация, която да не излиза от бюджета, а да идва от печалбите на държавните дружества", заяви Жечо Станков.