Найден Тодоров: Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на българския съд
Секция: Коментари
19 Март 2023 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Найден Тодоров: Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на българския съд

/КРОСС/ Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на българския съд. Това каза министърът на културата Найден Тодоров в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му артистичният протест на Александър Морфов е излязъл извън границите на това, което министерството може да направи. Все пак уточни, че в министерството е открил папка, в която са събирани документи за директора Васил Василев.

"Материали от проверката, която е приключила без открити нарушения, болнични. Има становища, но нито едно от тях не е категорично за установени нарушения, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов", заяви той.

Повече от половината сценични институти в България може да излязат в дефицит до средата на годината, ако не се промени начинът на финансиране в културата и не се коригират законовите промени от 2019 г., предупреди министърът. По думите му тогава са взети грешни политически решения, довели до срив във финансирането на сценичните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е спасило, са спешните мерки на държавата по време на КОВИД кризата.

Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, но големият проблем не е в липсата му, а че то се разпределя неправилно - т.нар. финансиране на бройка, обясни Тодоров.

„Говори се за комерс, защото колкото повече публика имаме, толкова повече субсидия ще имаме според настоящото законодателство. Това логично измества въпроса - ние ще правим култура или ще правим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с държавата. Държавата трябва да работи за културата на обществото чрез своите институти и това не се случва", заяви министърът.

В момента няма нужда от паника, защото не се говори за някакви драстични корекции във финансовата политика, включително и в сферата на културата, заяви Тодоров. Коментира още, че трябва да се работи за достойно заплащане на хората на изкуството.

„Ние дори не говорим за високи заплати, а за сравнително достойни, защото заплатите в културния сектор са в сферата на комичното. Не е непременно липсата на финанси, а начинът, по който се финансира и това е тема, която аз мога да поставя на колегата, който ще ме наследи, мога да започна подготовката, но тази политика трябва да бъде осъществена от един редовен кабинет", коментира Тодоров.