Димитър Стоянов ще участва във Форум за партньорства на ЕС в областта на отбраната
Секция: ПОЛИТИКА
19 Март 2023 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Стоянов ще участва във Форум за партньорства на ЕС в областта на отбраната

/КРОСС/ Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи" в Брюксел, съобщиха от Министерството на отбраната. На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.

На 20-и и 21 март 2023 г. министърът на отбраната ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години. Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана.

Форумът ще започне с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.

БТА напомня, че предишното редовно заседание на Съвет „Външни работи" на ЕС в Брюксел се проведе на 20 февруари и в него участва служебният министър на външните работи Николай Милков. Тогава акцентът в работата на външните министри на ЕС беше навършването на една година от нападението на Русия срещу Украйна, последиците от войната за Съюза и за света като цяло, както и продължаващата подкрепа за украинския народ.