Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото
Секция: Анализи
20 Март 2023 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото

/КРОСС/ Това, което ни спасява от още по-голяма инфлация, е, че имаме своя собствена валута, защото все още имаме финансова независимост и това ни помага. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в предаването „120 минути“ по бТВ.

По думите му българският лев е спасителната лодка на обществото и на остатъците от българската икономика. „Нашият лев е една от най-стабилните валути в момента не заради това, че е вързан с еврото, а заради това, че неговият буфер притежава огромен портфейл, който гарантира близо 50% от свободното парично обращение в страната. Ние имаме 50 милиарда лева в буфера. Няма друга държава, която да си позволи лукса да държи 50% от парите си в обращение в буфер, за да може да подкрепя своята валута, ако има някакви атаки срещу нея“, заяви Костадинов.

Влизането в еврозоната е необратимо, посочи той – няма разписан механизъм за това. „ЕС като цяло се оказва не толкова политически, колкото финансов проект“, заяви Костадинов и допълни, че ползите от членството ни в ЕС са много по-малко, отколкото щетите и загубите.

Той коментира и доклада на Министерството на финансите за състоянието на фиска. „Обикновено, когато един доклад е за вътрешно ползване той е изключително директен и откровен, защото когато няма нужда от пропаганда, свързана с цифри и факти, те показват истинската реалност“, заяви той.

Според него държавата няма може да фалира. „Имаме бюджет, който е над 70 млрд. и винаги има възможни спасителни буфери и решения, с които можем да преодолеем проблема, който в момента имаме. Големият въпрос е, че спадналите цени на газа и петрола в момента не е някаква голяма спирачка за инфлацията, защото след месец и половина два те могат да скочат“, добави лидерът на „Възраждане“.

Резултатът от налагането на санкции над Руската федерация заради войната е забавен растеж, очертаваща се рецесия и фалити на банки в САЩ и Европа. „За нас, като малка и много зависима вътре в ЕС и като цяло на външните пазари икономика, ще ни бъде много по-трудно и точно поради тази причина в момента при нас инфлацията е много по-висока, отколкото в ЕС, не заради друго, а заради безумните ходове на старото правителство“, коментира Костадинов.