Камелия Нейкова за деня на вота: Отчитането на гласовете ще е по-бавно, бюлетините ще се броят на ръка
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Март 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Камелия Нейкова за деня на вота: Отчитането на гласовете ще е по-бавно, бюлетините ще се броят на ръка

/КРОСС/ Видеонаблюдението ще се излъчва през платформа, създадена от „Информационно обслужване“. Достъпът до тази платформа ще бъде публичен и всеки, който желае да наблюдава преброяването на бюлетините, отчитането на резултатите, попълването на протокола на СИК, подписването и обявяване на резултата в съответната избирателна секция ще може да го направи за всяка СИК в страната. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова в интервю за предаването „120 минути“ по бТВ.

На предстоящите парламентарни избори на 2 април броенето на гласовете ще се заснема със смартфони. Те ще се поставят на стойка и трябва да предават в реално време всички действия на секционните избирателни комисии след приключването на изборния ден. Нейкова припомни, че целта на видеонаблюдението е да има прозрачност в тази част от изборния процес.

Новост при тези избори ще е възможността избирателите да гласуват с хартиена бюлетина или с машина, като разписката от устройствата ще е със силата на бюлетина. Председателят на Избирателната комисия показа трите вида бюлетини за вота – хартиена бюлетина за гласуване в страната и за вота зад граница, в която няма преференции. Третата бюлетина е тази от машините.

Хартиената бюлетина ще е в кочан и трябва да се откъсне от него пред избирателя. Накрая върху нея се поставят два печата. Разписката от машините вече също ще се пуска в урна, върху нея ще се поставя един печат. Бюлетините от двата вида гласуване ще се броят и отчитат отделно.

За първи път няма да има и кабини за гласуване, а паравани. Вяска община сама ще решава как ще изглеждат параваните.

„Изкуствено се създаде напрежение по тази тема. Важно е да се гарантира тайната на гласуването на тези избиратели, които решат да гласуват с хартиена бюлетина“, уточни Нейкова.