Николай Милков: След октомври България би била в състояние да покрие изискванията за Шенген
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Март 2023 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Милков: След октомври България би била в състояние да покрие изискванията за Шенген

/КРОСС/ България може да изпълни изискванията на Нидерландия за членството на страната ни в Шенген още през лятото, когато се очаква и мисията на Европейската комисия, свързана с изпълнението на специфичните критерии. Ако това се случи, след октомври пред България и Румъния няма да има пречки за влизане в Шенген.

Това заяви министърът на външните работи Николай Милков, който участва в международен семинар, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

„Ситуацията е такава, че успяхме да изработим една парадигма заедно с Нидерландия за това как трябва да протичат от тук нататък нашите усилия. Трябва да работим заедно за това да идентифицираме всичко това, което нидерландската страна очаква да види в един бъдещ доклад по отношение върховенството на закона в България", каза още Николай Милков.

Външният министър отбеляза, че този диалог не е двустранен, а тристранен, защото всъщност Европейската комисия е тази, която изработва докладите. Очаква се такъв доклад да излезе през юни или юли, като следва мисия за проверка на фактите в България, също организиран от ЕК, но и с участието на Нидерландия. В случай, че Нидерландия бъде удовлетворена от доклада, тогава след октомври България би била в състояние да покрие критериите за влизане в Шенген, посочи министър Милков.

„Като казвам октомври, това не е целева дата, защото това не зависи само от нас, но това е срок, в който ние бихме могли да покрием евентуално изискванията, така че да бъдем част от Шенген", уточни външният министър.

Милков посочи, че България работи заедно с румънската страна: „Това беше потвърдено от визитата на президента Йоханис в България, това беше потвърдено и два дни по-късно от мой телефонен разговор с външния министър на Румъния. Тук целта не е да се спасяваме „поединично", целта е заедно да отидем в Шенген, защото интересът ни е общ. Става въпрос за това, че всички, да речем, стоки, които се превозват от гръцките пристанища на север към Европа не трябва да чакат с дни на границите между Гърция и България и после между България и Румъния."

На въпрос дали страната ни може отново да наложи вето за започване на преговорния процес за членство в ЕС на Северна Македония, външният ни министър уточни:

"На практика българско вето няма и това е била винаги моята позиция. Ние имаме съвсем ясна позиция, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на тази държава - когато изпълнят тези условия - спазването на правата на човека, на асоцииране, борбата срещу езика омразата и престъпленията от омраза, тогава пътят им към членство е открит".