БАБХ затвори 2 заведения за хранене заради лоша хигиена
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Март 2023 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ затвори 2 заведения за хранене заради лоша хигиена

/КРОСС/ Миналата седмица по време на официалния контрол в цялата страна, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 2438 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене. Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби, тематични, както и проверки на кухненски блокове на детски градини и млечни кухни.

Издадени са общо 41 акта за административно нарушение и 151 предписания. Преустановена е дейността на 2 обекта заради несъответствия в хигиенното състояние.

Инспекторите от отделите „Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните възбраниха и насочиха за унищожаване 736,7 кг храни от животински и неживотински произход, както и 4420 броя кокоши яйца (заради неправилно етикетиране).

Основните констатирани несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход и без етикетировка, несъответствия по сграден фонд, незадоволително хигиенно състояние, както и нерегистрирани по Закона за храните работещи обекти.