Надежда Йорданова: Искаме да променим безконтролната власт на прокуратурата
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Надежда Йорданова: Искаме да променим безконтролната власт на прокуратурата

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Надежда Йорданова, каза че в България липсата на усещане за справедливост е дълготраен проблем. „Всеки ден виждаме как корупцията убива – както в случаите с мигрантите и катастрофите по пътищата, и как корупцията трови – както в случаите с топлоелектрическите централи на консултанта Ковачки“.

В конкретния случай с ТЕЦ-овете не можем да кажем, че чакаме справедливост отвън, защото в европейската прокуратура работят и български прокурори, просто тя не е под шапката на главния прокурор. Това, че прокуратурата у нас от години си затваряше очите за мръсния въздух, е знак, че имаме нужда от промяна, заяви Йорданова.

Приоритет за нас е реформата на прокуратурата, защото тя е изключително важна, за да се стигне до справедливостта. Прокуратурата е властелинът на досъдебното производство и към момента има неограничена власт да преценява дали да разследва или да не разследва дадено престъпление. И тази власт е безконтролна. Без промяна усещането за справедливост не може да тръгне напред, посочи кандидатът за депутат от ПП-ДБ.

Попитана за коментар на пресконференцията, на която от прокуратурата оповестиха предполагаема схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на главния прокурор Иван Гешев от поста му, бившият правосъден министър посочи: "Много ми е трудно да окачествя характера на това публично събитие. Мисля, че е крайно време Гешев да престане да срами своите прокурори. Жалко е Гешев да се прави на жертва, защото прокуратурата държи всички лостове в разследването. Това руши държавността и допълнително подронва усещането за справедливост. Прокуратурата не си върши работата с пресконференции, а с конкретни действия. Ако има такова нещо, трябва да видим обвинителни актове".

Попитана дали очаква ГЕРБ да подкрепят законовите промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, Надежда Йорданова отбеляза, че очаква да види конкретните действия и гласувания на партията на Бойко Борисов в пленарна зала в 49-я парламент.

За съжаление, от края на 48-я парламент Борисов промени мнението си три пъти по пакета законопроекти. В момента не чувам особено ясно говорене по темата. Делата на ГЕРБ говорят друго спрямо направените заявки, подчерта тя.

По думите ѝ е много важно да бъдат проведени честни избори. Хората трябва да отидат и да гласуват спокойно. Колкото и да са притеснени, нека излязат и да гласуват. Нека не позволяват с мълчанието си друг да решава вместо тях, каза кандидатът за депутат от ПП-ДБ.

Хората имат нужда от стабилно управление, стабилно парламентарно правителство, което да ги води напред и да направи реформите, за които се говори от толкова години. Голямото предизвикателство пред 49-то Народно събрание е да излезем от безвремието, да сложим край на бъркотиите и да направим едно реформаторско правителство, каза още Йорданова.